Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Svenska Spel och Unibet stoppar spel på Division 2 Södra Svealand

Varken Svenska Spel eller Unibet kommer efter sommaruppehållet erbjuda odds på de kvarvarande matcherna i Division 2 Södra Svealand. Beslutet kommer efter det att spelbolagen uppmärksammat att Svenska Fotbollförbundet inte längre känner sig trygga med att de kvarstående matcherna i serien avgörs på sportsliga grunder.

– Vi arbetar dagligen för att säkerställa att de spelobjekt vi erbjuder våra kunder är fria från manipulation, säger Dan Korhonen, chef för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel Sport & Casino.

Han utvecklar:

– I dialog med fotbollförbundet har vi uttryckt vår oro kring Division 2 Södra Svealand och när antalet misstänka matcher är så pass många att integriteten för hela serien kan ifrågasättas ser vi ingen annan lösning är att stoppa allt spel.

[irp]

Även Unibet stoppar spel på Division 2-serien

Svenska Fotbollförbundet har i en skrivelse i slutet av juli meddelat Spelinspektionen, samt samtliga spelbolag med vadhållningslicens, att de har identifierat 13 konkreta misstankar om manipulation i Division 2 Södra Svealand. De flesta av dessa misstankar klassas i den övre delen av skalan som Svenska Fotbollförbundet använder sig av.

– Vi har gått igenom alla lagda spel på divisionen och inte funnit några avvikande eller misstänkta spel, berättar Per Carlander, Sverigechef på Unibet, och fortsätter:

– Dock är vår högsta prioritet att värna om sportens integritet och erbjuda våra kunder en säker och trygg vadhållningsprodukt. Därför kommer vi nu stoppa spel på kvarvarande matcher i serien i väntan på vidare utredningar.

Enligt DN erbjuder Bethard inga spel på svenska serier under herrarnas Superettan.

[irp]

Samarbete mellan idrott, myndigheter och spelbolag

Den 21 maj träffades Matchfixningsrådet, den nationella plattformen mot matchfixning, på Spelinspektionen i Strängnäs. Det var rådets fjärde möte sedan den nya spellagen trädde i kraft vid årsskiftet.

– För att bekämpa matchfixning och stärka sportens integritet måste idrotten, myndigheter och spelbolag samarbeta. Vi hoppas att polisen prioriterar att utreda dessa misstänkta spelfuskbrott, säger Per Carlander.

– Vi hoppas också att Svenska Fotbollförbundet vidtar handlingskraftiga åtgärder mot misstänkta spelare, föreningar och funktionärer som inte lever upp till sportens ideal, avslutar han.

Matchfixningsrådet leds av Spelinspektionen genom matchfixningssamordnare Katarina Abrahamsson. Rådet är ett forum för att utbyta erfarenheter och diskutera matchfixning.

Gå till Start