Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Skatteverket om spelskatt: “Skatteintäkterna har blivit väsentligt högre än beräknat”

Det nya licenssystemet visar sig vara en jackpot för Magdalena Andersson och regeringen. Spelskatt inbringar hittills betydligt mer skatteintäkter än beräknat.

Hittills i år har mer än 1,8 miljarder kronor betalats in i spelskatt av spelbolagen, vilket är dubbelt så mycket som förväntat, rapporterar Sveriges Radio.

– Den prognos som gjordes i förarbetena var att skatteintäkterna skulle bli knappt 1,8 miljarder kronor per helår. Men vi har redan fått in den summan, så skatteintäkterna har blivit väsentligt högre än beräknat, säger Marie Matsson som är sektionschef på Skatteverket.

När Breakit i slutet av maj kollade hur mycket skatt som spelbolagen betalat in landade siffran på 923 miljoner kronor.

[irp]

Spelbolagen betalar även licensavgift och tillsynsavgift

Förutom licensavgift på som mest 700 000 kronor (dubbellicens för onlinespel och vadhållning) ska dessutom en tillsynsavgift betalas av spelbolagen till Spelinspektionen. Tillsynsavgiften kan vara från några tusenlappar och uppåt, beroende på hur stort spelbolaget är och vilken spelform licenserna gäller.

Totalt har Spelinspektionen enligt Sveriges Radio fått in ca 67 miljoner i licensavgifter från bolagen. Sedan systemet drog igång vid nyår har myndigheten fakturerat ytterligare drygt 57 miljoner kronor i tillsynsavgifter.

– Även det är lite mer än förväntat. Men tillsynsavgifterna behövs till vår verksamhet. Ju fler bolag som är inne i det svenska spelsystemet desto mer arbete blir det för Spelinspektionen, säger Anders Sims, kommunikationschef på Spelinspektionen.

[irp]

Spel-vd: “Om man ska vara långsiktigt lönsam måste man ha en hållbar verksamhet”

Antalet spelbolag med svensk licens väntas minska.

– Just nu är det 86 bolag som är med i systemet, men fortsätter den här utvecklingen kommer det nog att bli färre över tid. Det har vi sett på andra marknader, att det blir ökade inträdesbarriärer och då blir det en utslagning i systemet, säger Henrik Tjärnström, vd för Kindred.

SR: Är det för dyrt att vara laglig?

– Nej, vår mening är att om man ska vara långsiktigt lönsam måste man ha en hållbar verksamhet, och där ingår det att betala skatt. Det är också bra att det finns bevakning och uppföljning av systemet, det är en förutsättning för att det ska fungera. Men vi tycker att man även måste fokusera på de operatörer som inte är med i systemet. Det är lätt att man bara går till de som är med och lägger högre och högre krav på dem, säger Henrik Tjärnström.

[irp]

Spelskatt 2019 (Källa: Skatteverket)

Redovisningsperiod och beslutad skatt i kronor:

  • Januari 293 728 671
  • Februari 294 797 278
  • Mars 321 804 155
  • April 323 496 823
  • Maj 321 334 649
  • Juni 284 468 051*

Totalt: 1 839 629 627

* Ca 15-20 mindre bolag har ännu inte deklarerat juni månad. Bortfallet beräknas till ca 30-40 miljoner kronor, enligt Skatteverket.

Gå till Start