Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Bonuserbjudanden – Spelinspektionen inleder tillsynsinsats

Spelinspektionen har uppmärksammat att licenshavare erbjuder sina kunder flera olika former av bonuserbjudanden. Nu inleder spelmyndigheten tillsyn mot flera bolag.

Den Strängnäs-baserade myndigheten berättar via sin hemsida att spelbolag med svensk licens i vissa fall “gör orimliga tolkningar” av spellagen.

– Vi har även fått in många klagomål, frågor och synpunkter avseende spelbolagens olika bonuserbjudanden, delger myndigheten.

– Otillåtna bonuserbjudanden riskerar att locka spelare med problem att upprätthålla sitt spelande på ett sätt som kan anses ohälsosamt. Spelinspektionen ser mycket allvarligt på detta och har därför inlett tillsyn mot flera bolag angående deras bonuserbjudanden.

[irp]

Bonus får bara erbjudas första gången

Det har förekommit påståenden i debatten om att lagen är otydlig, fortsätter man.

– Det finns dock en definition i lagen som anger att alla rabatter eller liknande ekonomiska incitament med koppling till spelen är att se som en bonus. Det är också tydligt att en licenshavare bara får erbjuda bonus första gången en spelare spelar på licenshavarens spel.

– Om licenshavare bryter mot reglerna kan myndigheten ingripa med höga sanktionsavgifter. Licensen kan också återkallas, meddelar Spelinspektionen.

Spelinspektionen har därför skickat en skrivelse till samtliga licenshavare angående tillsynsinsatsen och gällande regelverk. I skrivelsen som skickats ut till spelbolagen tydliggör myndigheten att till exempel cashback, payback eller sänkt spelaravgift kan vara en bonus enligt spellagen.

Hela skrivelsen finns att läsa här: Skrivelsen som skickats ut till samtliga licenshavare (pdf)

Läs också: Spelinspektionen: En handfull spelbolag brister i kontrollen

Gå till Start