Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Carl Fredrik Stenstrøm blir generalsekreterare för Norsk bransjeforening for onlinespill

Fyra EU-licensierade spelbolag etablerar Norsk bransjeforening for onlinespill. Generalsekreterare blir Carl Fredrik Stenstrøm, tidigare kommersiell direktör för Norsk Rikstoto.

Branschorganisationens fyra grundare är Gaming Innovation Group, Betsson Group, ComeOn och Kindred Group. Syftet med branschföreningen är att samla fler aktörer som är licensierade att driva onlinespel i länder inom EU/EES.

Branschföreningen ska vara den utländska aktörens representant och röst i diskussioner om framtida ramvillkor för den norska spelmarknaden.

Föreningen vill ha ett licensieringssystem för den norska onlinemarknaden för spel. Det ska finnas en hög ansvarsskyldighet, som skyddar spelare, operatörer, sport och volontärism, samt “det norska samhällets särdrag”, enligt föreningens kommunikation.

[irp]

Hämtar generalsekreterare från Norsk Rikstoto

Den norska branschorganisationen för onlinespel lanseras och presenteras officiellt under våren, och föreningen har redan gjort sitt första drag på marknaden. Föreningen har anställt Norsk Rikstotos kommersiella direktör Carl Fredrik Stenstrøm som generalsekreterare från 1 maj.

Carl Fredrik Stenstrøm har jobbat i mer än 25 år i den norska och internationella spelbranschen. I mer än 18 år inom Norsk Rikstoto. Sedan 2013 har han varit företagets kommersiella chef, med huvudansvaret för försäljning, affärsutveckling, distribution och ansvarsskyldighet.

Värvningen har i norska medier väckt starka reaktioner.

– Jag ska göra allt i min makt för att se till att han blir arbetslös igen. Det är tabloid sagt, men jag menar det. Så jag hoppas att vi får den hjälp vi behöver från myndigheterna, säger Harald Dørum, vd för Norsk Rikstoto, i en intervju med Dagens Näringsliv.

[irp]

Rolf Sims och Carl Fredrik Stenstrøm.

Söker en annan debatt

Carl Fredrik Stenstrøm säger att föreningen söker en annan debatt om spelfrågan.

– De senaste åren har jag lett arbetet med att stärka Norsk Rikstotos ansvarssystem. Genom denna process har jag varit övertygad om att politiken måste ta hänsyn till den tekniska utvecklingen och, som i Sverige och Danmark, reglera alla seriösa företag under en ansvarlig licensmodell istället för att försöka stänga över hälften av marknaden, mot kundens vilja.

– Jag ser fram emot att fortsätta att vara en bra samtalspartner för alla norska aktörer och miljöer som påverkas av speldebatten, genom att presentera fakta och främja ansvarsfulla lösningar och bästa praxis, säger Carl Fredrik Stenstrøm.

[irp]

Rolf Sims blir ordförande

Rolf Sims har valts till ordförande i styrelsen för branschorganisationen. Han har i över 20 år arbetat med Kulturdepartementet, med att utforma den norska spelpolitiken.

I augusti förra året meddelade han övergången till Kindred Group, där han numera är chef för Public Affairs.

– Föreningen bildades formellt den 3 januari i år. Den ställer krav på medlemmarna genom gemensamma regler och en tydlig etisk plattform, säger Rolf Sims.

Han anser att Norge måste anta ett annat tillvägagångssätt för utländska spelbolag:

– En rapport som utarbetats av Menon Business Economics förra året, på uppdrag av föreningens fyra initiativtagare, dokumenterar att hälften av Nordens spel på nätet händer utanför exklusivrättmodellen.

– Andelen kommer sannolikt att öka och kontrollen blir svagare, om de utländska företagen inte regleras i en norsk modell, avslutar Rolf Sims.

Gå till Start