Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Sper-ordföranden om 2019: “Centralt är hur branschen tillsammans ska kunna lyfta anseendet”

En av nyckelspelarna på den nya spelmarknaden är Anders Årbrandt, Managing Director för Novamedia Sverige, samt ordförande i Spelbranschens riksorganisation (Sper). Han berättar för The Gambler Magazine om starten på året och förväntningarna på den nya spellagstiftningen. Bland fokusfrågorna finns branschens förtroende och spelansvar.

Flera myndigheter, bland andra Spelinspektionen och Konsumentverket, har lyft fram vikten av en kontinuerlig dialog med marknaden. En del av licensaktörerna är medlemmar i Spelbranschens riksorganisation, respektive Branschföreningen för Onlinespel.

Anders Årbrandt, ordförande i Spelbranschens riksorganisation, vad skulle du säga är de viktigaste frågorna för Sper under 2019?

– Centralt är hur branschen tillsammans ska kunna lyfta anseendet. Reklammarknaden har ju ändrats nu när mediehusen och Facebook kan publicera reklam från bolag som förr inte fick annonsera, samtidigt som den nya lagen kräver måttfullhet i marknadsföringen, säger Anders Årbrandt.

Han fortsätter:

– Till det kommer den viktiga spelberoendefrågan. Sper har som uppgift att stödja medlemsbolagen inte minst vad det gäller att följa och inlemma de krav och regler som den nya lagstiftningen kräver. Där är myndigheternas tillsyn viktig. Media har sedan den 1 januari lyft ett antal tveksamma kampanjer från diverse spelbolag och vi har redan sett tre anmälningar mot Lottoland för intrång i lotterimarknaden. Jag misstänker att fler anmälningar mot andra bolag kommer att följa.

Vad tror du krävs för att vinna tillbaka allmänhetens förtroende och gillande?

– Förtroendet byggs med gemensamma förhållningsregler kring de bonusar som spelare erbjuds, hur branschen klassificerar risknivåerna för olika spel där det är centralt att inse att det är skillnad på spel och spel. Snabba spel är farligare och vi måste ta ett gemensamt ansvar i spelberoendefrågan. Allmänt gäller att frågorna skulle gynnas av enighet i branschen.

[irp]

Samgående med BOS inte prioriterat i dagsläget

Tredje veckan in i januari har totalt 66 stycken aktörer hittills beviljats svensk licens av Spelinspektionen.

Kan vi förvänta oss en rekryteringsoffensiv för att få med så många av dessa aktörer som möjligt som medlemmar?

– Vi har fått förfrågningar från ett antal aktörer och vi välkomnar alla nya ansökningar. Min förhoppning är att vi på sikt endast kommer att ha en branschorganisation. En enad röst har möjlighet att blir både tydligare och starkare.

Sommaren 2016 var det öppna diskussioner om ett eventuellt samgående mellan Sper och BOS (Branschföreningen för Onlinespel). Hur ser du på att Sverige har två ”branschorganisationer”, som båda företräder licensaktörer?

– Frågan om en sammanslagning av de båda organisationerna är viktig, men vår främsta prioritet just nu är andra frågor som anseende, spelberoende och marknadsföring.

Avslutningsvis, vad ser du, i din roll som ordförande i Sper, mest fram emot 2019?

– Att vi får ordning och reda på spelmarknaden och därmed förtjänar ett ökat förtroende från svenskar som spelar och köper lotter. Kartan för spelbranschen har ju precis ritats om och vi har egentligen bara kastat loss för att börja navigera i de nya vatten vi nu har framför oss.

Anders Årbrandt arbetar till vardags som Managing Director för Novamedia Sverige, som är operatörsbolag för Svenska Postkodlotteriet. Han är sedan mars i fjol även ordförande i Sper.

Gå till Start