Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

SVT tar bort Stryktipset och V75 från Text-tv

Från och med årsskiftet får Sverige en ny spellag. I samband med detta tar SVT bort allt spelinnehåll från Svenska Spel och ATG på SVT-text. Det meddelar kanalen på sin hemsida.

När spelmonopolet försvinner riskerar SVT att gynna en kommersiell spelmarknad, vilket inte är förenligt med public service-uppdraget. Därav beslutet att ta bort allt spelinnehåll på SVT-text, beskriver SVT.

– Vårt beslut är en logisk följd av omregleringen av den svenska spelmarknaden, säger Jan Helin, programdirektör på SVT.

SVT till SVT om beslutet

I artikeln ställer också SVT en del frågor till sig själva, som man lyckligtvis också svarar på.

Man kan tänka sig att det är äldre tittare som följt spelresultat via Text-tv. Ni tror inte att det är svårt för dem att hitta nya digitala plattformar?

– Vi förstår om tittare haft för vana att följa spelresultaten via SVT:s Text-tv men är övertygade om att det går lätt att hitta nya källor för spelresultat. På TV4:as text-tv kan man exempelvis hitta spelresultat från Svenska spel och ATG om man vill fortsätta läsa resultaten via tv:n.

Är inte detta en diskriminering av en äldre målgrupp?

– Att följa spelresultaten via Text-tv är nog mer av en vana än okunskap och tillgång till digitala plattformar.

Står det inte i ert sändningstillstånd att ni ska tillhandahålla Text-tv och vara tillgängliga för alla?

– I vårt sändningstillstånd står att vi ska sända sökbar Text-tv till hela landet, men innehållet för sidorna finns inte angivet i detalj (mer än att vi där ska följa samma villkor i sändningsrätten som övrigt innehåll).

Gå till Start