Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Drygt 30 miljoner kronor öronmärks för spelforskning

Med tre månader kvar till att en ny spelreglering är på plats i Sverige väljer Svenska Spel att utöka satsningen på spelansvar och spelforskning. Över 30 miljoner kronor öronmärks för att öka kunskapen och insikten om spelproblem och hur man bäst förebygger problemen.

Forskningsrådet inrättades 2010 av Svenska Spel och består av forskare som årligen bedömer ansökningar och delar ut stipendier till beroendeforskare vid svenska universitet och högskolor. Tanken är att öka kunskapen om hur man bäst förebygger och behandlar spelmissbruk.

Avtalet förlängs med fyra år och 24 miljoner kronor.

– Vilka nyheter, vi är enormt glada! Med stöd från Svenska Spel kommer vi att kunna fortsätta med vår långsiktiga strategi att stärka svensk forskning inom spelberoende. Vår förhoppning är att forskningsprojekten bland annat bidrar till att tidigt kunna identifiera riskbeteenden, säger Sara Lindholm, ordförande i Forskningsrådet.

[irp]

Marie Loob: ”Vi menar allvar”

Svenska Spel beslutar även om fortsatt stöd till Sveriges enda professur i spelberoende, Anders Håkansson vid Lunds Universitet, som får ytterligare 7,5 miljoner kronor.

Totalt säkras 31,5 miljoner kronor till spelforskning.

– Vi är väldigt stolta över att kunna bidra till att forskningen går framåt. Sedan 2010 har vi stöttat forskningen om spelberoende med cirka 45 miljoner kronor. Vi menar allvar med vår omtanke om kunderna och uppmuntrar andra spelbolag att följa vårt exempel, säger Marie Loob, tf. vd, Svenska Spel.

Gå till Start