Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Undersökning avslöjar svenskarnas favoritspel

När svenskarna rangordnar sina favoritspel alla kategorier kniper Lotto förstaplatsen framför Triss och V75. Det visar en ny undersökning som Svenska Spel gjort i samarbete med undersökningsinstitutet Norstat.

Totalt har 3 780 svenskar fått svara på frågor om spel. Nästan sju procent av de tillfrågade anger Lotto som favoritspel.

På andra och tredje plats kommer Triss och V75, båda på dryga fyra procent. Fjärdeplatsen kniper sällskapsspelet Trivial Pursuit, medan femteplatsen går till datorspelet The Sims.

– Det är självklart kul att Lotto och Triss hamnar så högt upp på listan, men V75 kommer inte långt efter. Bubblare att nå 5-i-topp är Candy Crush och Poker, säger Martin Johansson, omvärldsanalytiker på Svenska Spel.

Han fortsätter:

– Det är en härlig mix av olika typer av spel, men det är lite överraskande att så många uppger ett spel om pengar som sitt favoritspel. Kanske beror det på mängden spelreklam och diskussionerna inför den kommande omregleringen av spelmarknaden. Eller så har spel för många blivit synonymt med spel om pengar.

[irp]

Lotto populärt i alla åldrar

Frågan om favoritspel ställdes som en öppen fråga utan svarsalternativ. Sammanlagt deltog 3 780 personer i åldrarna 15-75 år i undersökningen som genomfördes från juni till augusti.

Lotto är topp tio oavsett kön eller ålder, men det finns andra tydliga demografiska skillnader. Män föredrar i större utsträckning skicklighetsspel om pengar som V75, Stryktipset och Oddset, medan underhållning och sällskapsspel hävdar sig bättre hos kvinnorna, där till exempel Triss, The Sims, Candy Crush, Monopol och Hay Day hamnar på topp tio.

Bland yngre har konsolspel en framträdande roll och The Sims får sällskap i toppen av Counter Strike, Dota, League of Legends, Witcher 3, Skyrim och Fortnite.

I åldrarna 30-49 år är det istället Poker och Trivial Pursuit som gäller medan Bridge har slagit sig in på topplistan för de som fyllt 50.

Läs mer: Svenskarnas spelvanor

[irp]

Lista: Svenskarnas favoritspel

  1. Lotto
  2. Triss
  3. V75
  4. Trivial Pursuit
  5. The Sims
  6. Candy Crush
  7. Poker
  8. Stryktipset
  9. Oddset
  10. Monopol
Gå till Start