Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Pontus Lindwall om Betssons licensansökan och den svenska spelmarknaden

Inte mindre än 22 st spelföretag ansökte om svensk spellicens den första dagen. Ett av bolagen var Betsson. I en intervju på företagets hemsida berättar bolagets vd, Pontus Lindwall, om inlämnandet, som nära nog kan beskrivas som en ”högtidsstund” för spelprofilen.

Vad betyder detta för spelbranschen, kortfattat?

– Det betyder mycket för branschen. Vi har länge väntat på en reglering av den svenska marknaden. Sverige är en väldigt mogen marknad inom onlinespel. För spelindustrin betyder detta att ännu en marknad öppnas upp för licensiering, vilket är positivt. Som sagt så har vi väntat många år på att detta skulle hända, och vi har arbetat med förberedelserna för ansökan under lång tid. En stor del av företaget har varit involverat, så imorgon är en stor dag för oss.

Vad betyder det för Betsson?

– Sverige är vår hemmaplan. Vi är ett svenskt toppföretag inom branschen, och vi har funnits på den svenska marknaden väldigt länge. Jag tycker att det är fantastiskt att den nu öppnar upp för omreglering och licensansökan.

Vad skulle du säga blir den största förändringen för Betsson under 2019 när det gäller omregleringen?

– Vad gäller omregleringen tror jag inte det blir så stora förändringar. Vi kommer att betala skatt på 18% av GGR, vilket innebär stor påverkan på P&L, men vi har funnits på den här marknaden länge och med omregleringen kommer vi att få bättre möjligheter till marknadsföring, sponsring och PR, vilket är bra. Men merparten av vår verksamhet kommer att fortsätta som tidigare, under den nya regleringen.

Bild: Betssons infografik om arbetet bakom ansökan.

Ansökte första gången 2006

Hur länge har du väntat på detta?

– Jag har mer eller mindre väntat sedan 1992, när jag började i spelindustrin. Det har gått lång tid sedan dess. Jag skulle säga att förändringen kom först när politikerna ändrade sig och bestämde sig för att öppna upp för licenser.

Har ni ansökt tidigare?

– Ja, vi ansökte 2006 och då avslogs vår ansökan. Vi fick en massa förklaringar, som faktiskt inte alls var särskilt bra, men jag tror att anledningen till avslaget var att det inte fanns någon politisk vilja bakom vid den tidpunkten.

Några gamla historier du vill dela med dig av?

– Ja, på den tiden när vi skickade in vår första ansökan tror jag att vi gav Finansdepartmentet en hel del bekymmer eftersom de förstod att de kunde ge oss en licens och de förstod att de borde ge oss en licens, men de vägrade ändå. Jag tror att den typen av aktiviteter, att vi ansökte om licens redan 2006, har hjälpt oss komma till det läge vi är idag, med en reglerad spelmarknad i Sverige.

[irp]

Ska anställa några fler i Sverige 

Kommer ni att utöka verksamheten i Sverige?

– Vi planerar att ha några fler anställda i Sverige, mest inom marknadsföring och PR, men bortsett från det kommer vi att fortsätta som tidigare.

Vad betyder en svensk licens för Betsson Groups kontor på Malta?

– Det betyder att vi har ännu en reglerad marknad att arbeta med och följa upp. Det betyder att vi har ännu en lokal licens. Men när det gäller hur vi arbetar rent praktiskt tror jag inte att det kommer att förändra särskilt mycket.

Kommer vissa roller att flytta till Sverige eller är det business as usual?

– Det är business as usual. Som jag sa så kommer antal anställda i Sverige inom markandsföring och PR antagligen att öka något, men det handlar maximalt om en handfull människor, så det blir inga stora förändringar.

Hur kommer utgifterna för marknadsföring att förändras?

– Det är inget vi har kommunicerat, men var och en kan säkert föreställa sig att när en marknad öppnas upp så här, och ett företag bestämmer sig för att positionera sig på den marknaden, så måste man också engagera sig. Vi har länge varit aktiva på den svenska marknaden och har spenderat mycket pengar här, och jag tror att detta kommer att fortsätta mer eller mindre som förut.

[irp]

Så påverkas kunden

Blir det några förändringar för kunden?

– För kunden är den största förändringen att man med en lokalt reglerad marknad ska vända sig till den svenska Lotterinspektionen istället för till maltesiska MGA.

– När det handlar om ansvarsfullt spelande, hur kommer omregeleringen att påverka marnaden och människor med spelmissbruk?

– Det är svårt att säga om den nya regleringen kommer att ha någon effekt. På Betsson har vi arbetat med ansvarsfullt spelade under väldigt lång tid, och vi försöker göra vårt yttersta inom området. I det svenska samhället är man väldigt intresserad av denna fråga, och jag tror att vi är väl positionerade med tanke på det hårda och ambitiösa arbete vi har lagt ner.

[irp]

Om Svenska Spels roll och framtid

Vad kommer att hända med Svenska Spel om fem år?

– Det är en intressant fråga. Svenska Spel kommer fortsatt att bedriva en stor del av sin verksamhet under monopolet, och så kommer de att ha en del som de driver i konkurrens med oss och andra. Det viktiga för oss och för branschen är att säkerställa att de inte stöttar sin konkurrensutsatta verksamhet via den del som även fortsatt är skyddad i och med monopolet.

– Svenska Spel har flera tusen butiker och även spelmaskiner och kasinon. Det måste finnas en tydlig linje mellan de olika delarna av deras verksamhet, och att det upprätthålls är något som vi måste vara vaksamma på, avslutar Pontus Lindwall.

Läs mer: Allt du behöver veta om ansökan om svensk spellicens

Gå till Start