Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Paf inför förlustgräns – ska inte gå att spela bort mer än 300 000 kr/år

300 000 kronor, mer än så ska ingen kund hos Paf kunna förlora under ett år. Förhoppningen är att andra spelbolag på den svenska marknaden ska följa efter.

Förlustgränser finns hittills bara hos vissa spelbolag med monopol på sin marknad. Men nu tar åländska Paf steget och blir första spelbolag i internationell konkurrens att införa en fast förlustgräns.

Åtgärden blir ett komplement till det övriga arbetet med spelansvar som syftar till att identifiera spelproblem och medvetandegöra kunderna om deras spelbeteende.

Under 2017 ökade Paf sina kontakter med kunder som befarades befinna sig i riskzonen. Ökningen var nästan 500 procent, från cirka 1.900 kontakter 2016 till cirka 9.400.

– Vi ska fortsätta att presentera grafer över spelhistoriken och uppmuntra kunderna att använda verktygen online och sätta frivilliga spelgränser som passar deras förutsättningar, säger Pafs vd Christer Fahlstedt.

[irp]

Vill se gemensam gräns i Sverige

Paf är ett av många spelbolag som har ambitionen att inneha en spellicens i Sverige när marknaden öppnar den 1 januari 2019.

– Vi föreslog en gemensam spelgräns för hela marknaden i vårt remissvar inför den svenska omregleringen. Så blev det inte, men vi väljer ändå att ta nästa steg och hoppas att våra konkurrenter följer efter och att myndigheterna inför en gemensam gräns, säger Christer Fahlstedt

Han fortsätter:

– Vi vill inte att någon ska få sitt liv förstört för all framtid efter att ha fastnat i ett spelmissbruk. Det ska finnas utrymme att komma tillbaka. Vi hoppas att Pafs åtgärd blir ett steg i rätt riktning.

[irp]

Paf: Förlustgräns gör att vi tappar intäkter

En annan anledning till att Paf inför fast förlustgräns är att Pafs överskott går till goda ändamål i samhället och de pengarna inte ska komma från personer som kanske till och med har begått brott för att finansiera sitt spelande.

– Den här åtgärden innebär att Paf tappar cirka 5 procent av intäkterna. Men vi tror att Pafs ägare, i förlängningen det åländska folket, är beredda att acceptera bortfallet.

– Samtidigt är vårt uppdrag att generera en bra årlig vinst, så det här sätter ytterligare press på oss att rekrytera nya kunder som spelar på en hållbar nivå.

[irp]

Gäller från 1 september

Spelbolaget meddelar att kunder som når 300 000 kronor under ett år kan fortsätta att spela hos någon av Pafs konkurrenter. Förhoppningen är att det blir en väckarklocka för dem som har spelproblem och når gränsen, och att de söker hjälp.

Bland dem som når gränsen finns förstås även kunder som inte har problem, utan har råd att spela med höga insatser.

– Dem tappar vi tyvärr, men fördelarna är fler än nackdelarna, avslutar Christer Fahlstedt.

[irp]

Tittat på andra nordiska monopol

Till The Gambler Magazine berättar Anders Sims, kommunikationschef på Paf, att man tittat på bland annat Norge och Finland när man bestämt nivån på förlustgränsen.

Hur har ni kommit fram till summan 300 000 kronor per år?

– Eftersom Svenska Spel inte har en gräns av den här typen har vi tittat på andra nordiska monopol och den här nivån är i linje med Norsk Tipping och finska Veikkaus. Kunderna kan fortfarande spela bort en hel del pengar, men inte så mycket att hela livet blir förstört. Förutsatt att de håller sig till Paf.

Han utvecklar:

– En gemensam gräns för hela marknaden hade förstås varit bättre. Men nu gör vi förhoppningsvis någon nytta och så får vi upp frågan på bordet för diskussion. Vi hoppas att våra konkurrenter följer efter oss och att det i nästa steg blir en gemensam gräns för hela den svenska marknaden, säger Anders Sims till The Gambler Magazine.

Förlustgränsen hos Paf träder i kraft den 1 september 2018.

Gå till Start