Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

55 ideella organisationer fick dela på 1 100 321 102 kronor

En gång om året delas överskottet från Postkodlotteriet ut till de organisationer som lotteriet stödjer. På kvällen den 21 februari var det dags för årets överlämning – av exakt 1 100 321 102 kronor.

Överskottet från Postkodlotteriets försäljning av lotter och digitala produkter går till ideella organisationer som uppfyller ett visst antal kriterier för att godkännas som förmånstagare.

55 organisationer får årligen stöd för att på olika sätt arbeta för en bättre värld för människor, djur och miljö.

Sedan starten 2005 har lotteriet genererat totalt 9,4 miljarder kronor till sina förmånstagare.

[irp]

40 procent återbetalning och 28 % kostnader

Enligt nyhetssajten Realtid var Postkodlotteriets intäkter under 2016 knappt 3,5 miljarder kronor.

– Av dessa gick 40 procent tillbaka till lottköparna i form av vinster. Kostnaderna för att driva lotteriet uppgick till 28 procent av intäkterna, eller 963 miljoner kronor. Överskottet uppgick till 32 procent av intäkterna, skriver Realtid.

Realtid: Hur ser du [Anders Årbrandt] på kritiken om att era kostnader för att driva lotteriet skulle vara höga?

– Jag vill inte skryta, men om vi tittar på vårt bokslut för 2016 så var vi ungefär dubbelt så effektiva som Bingolotto, Kombispel och Miljonlotteriet, säger Anders Årbrandt.

– Vårt nettoresultat förra året var totalt 32 procent, och som då delades ut. De andra låg på 16-17 procent som de delade ut till sina förmånstagare. Vi är dubbelt så effektiva, både i faktiska procenttal och i faktiska kronor som delas ut, säger han till Realtid.

[irp]

“Skapar riktiga möten”

Scouterna var en av förmånstagarna som fanns på plats för att ta emot sin check.

– Grundtanken med scouting är att bygga inkluderande och välkomnande gemenskaper, vilket är oerhört viktigt idag när vi ser att utanförskapet i samhället ökar och den psykiska ohälsan bland barn och unga växer, berättar Katarina Hedberg, Scouternas generalsekreterare.

Hon fortsätter:

– I Scouterna skapar vi riktiga möten, och vi vet vad det gör för barn och ungas utveckling och självkänsla. Tack vare Postkodlotteriet får vi nu möjlighet att ge ännu fler barn och unga en meningsfull fritid fylld av äventyr och kompisar.

Gå till Start