Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Patent- och marknadsdomstolen hotar lotteri med vite

Miljonlotteriet riskerar vite på flera miljoner kronor om man inte omedelbart ändrar sin försäljning av lotteri via telefon, rapporterar Accent.

Det är Patent- och marknadsdomstolen som slår fast beskedet i en rad så kallade interimistiska förbud. Besluten är av tillfällig karaktär och gäller direkt fram till och med att ärendet är ”uppklarat och avslutat”.

Konsumentombudsmannen (KO) stämde IOGT-NTO i december sedan flera konsumenter, enligt Aftonbladet, råkat ut för ”påstridiga telefonförsäljare”.

– Vi är glada att domstolen har delat vår bedömning att det är väldigt allvarliga överträdelser. Just när det gäller spel ska det vara måttfullhet i marknadsföringen och det här är långt över vad som är måttfullt, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen.

[irp]

Anser att förbudet är oproportionerligt

Förbuden gäller Miljonlotteriets marknadsföring via telefon.

– Vi är besvikna, men inväntar nu den juridiska processen, kommenterar IOGT-NTO:s generalsekreterare Peter Moilanen i ett sms till Accent.

IOGT-NTO har via en advokat lämnat in ett yttrande där man menar att ett interimistiskt förbud skulle vara oproportionerligt med hänvisning till de förbättringar som Miljonlotteriet gjort sedan situationerna uppkom.

Frågan väntas pågå under upp till ett par månader innan vidare beslut åt endera håll lämnas.

[irp]

Gå till Start