Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Stig Nygård: Spelautomater hör hemma i övervakade spelhallar

Finländarna planerar för steg nummer två i sin lotterilagsreform. Fokus är, enligt finska branschbedömare, att ytterligare stärka konsumentskyddet.

Finland genomgick för några år sedan en förändring av sin spelmarknad. Istället för att som Sverige och Danmark, titta på ett licenssystem, valde landet att stärka statens ställning på marknaden. Veikkaus fick ett utökat mandat genom att tre spelbolag slogs samman till en.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko fick i början av november en rapport i frågan gällande just kopplingen mellan hälsa och spel. Rapporten innehöll bland annat rekommendationer som ska göra det möjligt att förebygga spelberoende och ytterligare höja spelansvaret på agendan.

[irp]

Spelförbud, obligatoriska gränser och identifiering

En annan utredning, beställd av social- och hälsovårdsministeriet, gjordes av en arbetsgrupp för penningspels- och rusmedelsexperter vid THL (Finlands svar på Folkhälsomyndigheten).

Här föreslogs bland annat åtgärder som obligatorisk identifiering och obligatoriska insatsgränser (spelaren själv föreslås välja, men att ha en gräns ska vara obligatoriskt.

Även avstängningsmöjlighet (”spelförbud”) togs med som ett förslag på verkningsfull åtgärd.

[irp]

Minskad tillgänglighet ska ge bättre konsumentskydd

Det föreslås också bli färre ställen där fysiska spelautomater ska vara tillåtna.

I Vasabladet ger Stig Nygård sin syn på utredningarna och den finländska spelmarknaden idag:

– I dag är spelautomaterna centralt placerade i våra butiker, och med ljud och ljuseffekter lockas medborgarna att pröva sin lycka trots vetskapen om att spelmaskinen i slutändan alltid är den enda vinnaren.

– Klirret av euron som fyller den tillfälliga vinnarens börs lockar också unga människor till maskiner, trots åldersgränsen på 18 år. För butikerna är spelautomaterna en bra affär och för statliga spelmonopolet Veikkaus är affären ännu bättre, fortsätter han.

I Finland bedöms över 100 000 personer ha problem med sitt spelande.

– Med förnuftsmässiga argument går det inte att motivera placeringen av spelautomater i butiksaulan och i barer. De hör hemma i övervakade spelhallar och kasinon, avslutar Stig Nygård.

[irp]

Ungefär 5 000 svenska spelautomater

I Sverige har antalet spelautomater, även kallade värdeautomater eller Vegasautomater, minskat sedan år 2013. Det visar Lotteriinspektionens sammanställning från nyhetskategorin Veckans statistik.

– Antalet utplacerade Vegasautomater låg under lång tid kring 6 500 maskiner men år 2013 bröts denna svit och är nu nere på 5 000.

Figur: Lotteriinspektionen

Ändrade omsättningskravet 2013

Under 2013 införde Lotteriinspektionen nya omsättningskrav för de restauranger som får ha Vegasautomater.

– De nya kraven infördes bland annat för att säkerställa att automaterna ska vara ett komplement till restaurangens ordinarie verksamhet. Det har gjort att färre restauranger kunnat leva upp till omsättningskraven, skriver myndigheten.

I Sverige är det bara Svenska Spel som får anordna spel på värdeautomater för allmänheten.

Gå till Start