Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Fortsatt tillväxt – omsättningen ökar på den svenska spelmarknaden

Under de tre första kvartalen i år ökade omsättningen på den svenska spelmarknaden med tre procent, meddelar Lotteriinspektionen som sammanställt sin kvartalsstatistik.

Spelmarknaden i Sverige omsatte 16,5 miljarder kronor under de tre första kvartalen i år, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med samma period förra året.

– Spelaktörer med svenskt tillstånd omsatte 12,5 miljarder kronor efter utbetalda vinster, vilket är lika mycket som under motsvarande period förra året, delger Lotteriinspektionen.

[irp]

Utländska spelbolag ökade med elva procent

Spelbolag med hemvist i andra länder, till exempel Malta, Gibraltar och Storbritannien, fortsätter att ta marknadsandelar från de av Lotteriinspektionen reglerade aktörerna.

– Aktörer utan svenskt tillstånd fortsätter att ta marknadsandelar och omsatte uppskattningsvis 4 miljarder kronor, vilket är en ökning med 11 procent.

Om man bara räknar på siffrorna för det tredje kvartalet är marknadsandelen för de i Sverige ickereglerade aktörerna 25 procent.

[irp]

Lotteriinspektionens noteringar och sammanställningar

  • Svenska Spel omsatte 6,5 miljarder kronor, vilket är en minskning med 1 procent. De landbaserade spelen minskade med 5 procent medan spel på internet ökade med 15 procent.
  • ATG omsatte 3,1 miljarder kronor, vilket är en ökning med 5 procent. De landbaserade spelen minskade med 8 procent. Spel på internet ökade med 16 procent.
  • Svenska Postkodföreningen minskade med 1 procent och omsatte 1,7 miljarder kronor.
  • Folkspel, med Bingolotto och Sverigelotten, minskade med 2 procent och omsatte 349 miljoner kronor.
  • IOGT-NTO, som bland annat har Miljonlotteriet, ökade med 2 procent och omsatte 224 miljoner kronor.
  • SAP/SSU, som bland annat har Kombilotteriet, minskade med 3 procent och omsatte 160 miljoner kronor.
  • Övriga rikslotterier omsatte 144 miljoner kronor, vilket är en minskning med 3 procent.

Om kvartalsstatistiken

Omsättningssiffrorna baseras på uppgifter från respektive aktör samt hämtas från H2 Gambling Capital och Lotteriinspektionens omvärldsanalys. Alla belopp avser omsättning efter utbetalda vinster (nettoomsättning, GGR) och är en jämförelse med samma period föregående år.

Figur: Lotteriinspektionen
Gå till Start