Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Folksam inleder egen granskning av spelbolag: ”Ska besluta om och hur vi ska agera”

Efter TV4:s Kalla Fakta-granskning av en spelbolag riktar Folksam, som är stor ägare av spelbolagsaktier via sina pensionsfonder, skarp kritik mot spelföretagen.

Med anledning av reportaget berättar Folksam att man inleder en egen granskning av de spelbolag som bolaget äger aktier i.

Pensions- och försäkringsjätten äger aktier i Betsson och Kindred Group (där bland andra produktvarumärket Unibet ingår).

– Ansvarsfullt ägande kontaktade i tisdags de två aktuella bolagen för att be om möten för att diskutera uppgifterna om att de interna reglerna inte följs i praktiken. Ansvarsfullt ägande ska analysera spelbolagens svar för att besluta om och hur Folksam ska agera, berättar Folksam i en kommentar.

[irp]

Vill styra spelbolagen mot större transparens

Vidare redogör Folksam i sin kommentar att ”spelbranschen präglas av specifika hållbarhetsrisker” (som spelmissbruk och penningtvätt).

– I samband med 2016 års stämmor inledde Folksam arbetet med att styra spelbolagen mot större transparens i dessa frågor. Under hösten 2016 har Ansvarsfullt ägande träffat en mängd företrädare för spelbolagen, liksom intressenter som Lotteriinspektionen samt tidigare spelmissbrukare.

Frågan är enligt Folksam särskilt aktuell inför den kommande omregleringen.

– En stor fördel med en reglerad marknad är att licensgivaren kan ställa kvalitetskrav på bolagen. Vidare blir de licensierade bolagen skyldiga att betala skatt i Sverige, redogör Folksam.

I samtalen med de aktuella bolagen säger sig Folksam ha tagit upp frågor kring hur Betsson och Kindred är rustade inför det kommande licenssystemet.

Ägarna kan driva hållbarhetsarbetet framåt

I en personlig intervju med Dagens Industri från 2015 beskriver Carina Lundberg Markow hur hon och Folksam ser på ”tveksamma” branscher ur ett etiskt och hållbart perspektiv.

Tobaksbolag som Swedish Match kammar således noll medan spelbolaget Betsson passerar försäkringsjättens etiska nålsöga.

– Fördelen med snäva ramar är att man inte tjänar pengar på att folk blir missbrukare. Nackdelen är att man bara kan påverka bolagens utveckling som ägare. Är man alltför strikt i sin etiska gränsdragning och till exempel inte har några oljebolag i portföljen finns det till slut ingen kvar som driver på hållbarhetsfrågorna, och då blir det inga förbättringar, berättade Carina Lundberg Markow.

Hela intervjun finns att läsa här: ”Jag är också girig”

Gå till Start