Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

DN:s granskning: Socialdemokraternas lotteri erbjuder spel på kredit – 8 000 personer har drivits till Kronofogden

I en granskning av Kombispel kan DN avslöja att spelbolaget “med offensiv marknadsföring säljer lotter på kredit till redan skuldsatta. Sedan 2014 har 8 000 personer drivits till Kronofogden för att de inte betalat sina lotter”.

Kombispel, vars vd lämnade i våras, drivs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna med syfte att stötta Socialdemokraterna och SSU.

– Under de senaste tio åren har över 500 miljoner kronor av partiets intäkter kommit från spelverksamhetens vinst, och mer än 90 procent av ungdomsförbundet SSU:s inkomster kommer från lotterna, skriver DN.

– Under 2016 motsvarade lotterierna en tredjedel av partiets egna intäkter, vid sidan av statsbidragen. Tillskottet från lotterierna är mer än dubbelt så stort som bidragen från LO-förbunden.

[irp]

Över 8 000 ärenden hos Kronofogden

Kombispels lotter säljs genom prenumerationer och kan betalas på faktura i efterhand. DN har tagit del av spelbolagets ärenden hos Kronofogden, ärenden som visar att sedan 2014 har 8 079 personer ansökt om betalningsföreläggande.

Lotteriinspektionen säger i en kommentar att informationen i DN:s granskning av Socialdemokraternas lotteri är en nyhet myndigheten ska titta närmare på.

– Den får vi titta på framöver, om det tyder på att man behöver se över undantaget. Alla uppgifter som kommer in ska tas med i bedömningen och det kan också leda till andra typer av tillsynsaktiviteter, säger Patrik Gustavsson till tidningen.

Ta del av hela granskningen här hos DN: S säljer lotter på kredit till skuldsatta och driver tusentals till Kronofogden

Gå till Start