Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Indien vill göra om sin spelmarknad – tittar på samarbete med Storbritannein

Det indiska idrottsdepartementet har börjat arbeta på ett utkast på en lagstiftning för att få ordning på landets spelmarknad. Enligt Indian Express förs ”informella samtal på regeringsnivå” om bland annat samarbeten med Storbritannien.

Injeti Srinivas, generaldirektör för idrottsmyndigheten i Indien, är just nu i England för att, enligt Indian Express, teckna ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) mellan länderna, där onlinespel på sport skall vara en av huvudpunkterna.

– Storbritannien har en av världens mest effektiva spellagstiftningar. Vi hoppas få ta del av deras system och se om det är möjligt att implementera i Indien, säger en tjänsteman på departementet till tidningen.

Det kan emellertid ta minst två år för ministeriet att utarbeta ett utkast, rapporterar nyhetsmediet.

[irp]

Kan finansiera landets idrott

Enligt Indian Express presenterade nyligen Idrottsdepartementet att en reglerad spelmarknad kan vara en lösning (av flera) frågan om den dåliga finansieringen av landets idrott – på både central och regional nivå.

– Storbritannien har övervunnit detta (dålig finansiering) genom lotteri och onlinevadslagning. Avdelningen förbereder en MoU med Storbritannien och aspekten av vadslagning kommer att ingå i den, i syfte att förstå mekanismen och utveckla en syn på möjligheten att introducera den i Indien, sade ministeriet i sin presentation.

[irp]

Indien – en marknad värd en dryg biljon

Spel på hästkapplöpning är lagligt i Indien, med en skatt på 28 procent. Den största delen av spelet i landet sker dock via lokala bookmakers och annat oreglerat spel.

Den svarta spelmarknaden i Indien beräknas av International Center for Sports Security (ICSS) vara värd uppemot 150 miljarder amerikanska dollar.

I skrivande stund motsvarar summan ungefär 1,25 biljoner kronor. Med reservation för att The Gambler Magazine inte riktigt fick till alla nollor på rätt sätt.

Gå till Start