Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Projekt 1000Triss är avslutat: “Trodde inte att det skulle bli så här stort”

För två månader sedan påbörjade Jakob Vastamäki sitt skrapande, där tusen Trisslotter skulle leda honom fram till om ”den statliga lyckan fungerar”.

The Gambler Magazine tog kontakt med Jakob i inledningen av projektet för att höra mer om hans planer, syfte och upplägg. Den texten hittar du här.

Igår, fredag 12 maj, avslutades “1000Triss” och genomslaget har blivit stort – både i traditionella och sociala medier.

– När jag startade detta hade jag såklart ambitioner att det skulle ge utslag både i traditionella och sociala medier. Men jag trodde inte att det skulle bli så här stort, berättar Jakob Vastamäki för The Gambler Magazine.

Han utvecklar:

– När jag träffade Svenska Spel berättade dom att det säljs 274 000 triss varje dygn, så med den summan färskt i minnen kan man förstå att det finns ett stort intresse för mitt projekt.

[irp]

Formatet har bäddat för genomslaget

Jakob Vastamäki, eller ”Mr Triss” som vi kanske bör kalla honom, tror också att formatet, som blandar underhållning med allvarliga frågeställningar spelat in i vad The Gambler Magazine vill kalla för en succé.

– I grunden är nog dom flesta intresserade av att se hur mycket jag vinner eller förlorar och att jag sedan gör mina skrap på ett ofta underhållande sätt har nog inte heller skadat. Det i kombination med mina seriösa frågeställningar har väl tillsammans dragit det stora intresset.

– Jag både och hoppas och tror att det är hela paketet.

Har du stött på några motgångar i projektet som du inte räknade med?

– Jag har egentligen bara stött på ett problem. Och det är att staten vägrar svara på mina frågor angående den statliga lyckan. Det är både bekymmersamt och oväntat, svarar Jakob och fortsätter:

– Först försökte jag prata med Gabriel Wikström och hans stab ställde sig positiva till ett möte men dom skickade mig vidare till civilminstern Ardalan då han tagit emot den nya spelutredningen. Jag har bett om 20 minuter intervjutid och dom har haft sex veckor på sig att hitta en tid. Men dom påstår sig inte ha tid med mig. Så det tolkar jag som att dom vägrar att svara på frågor.

[irp]

Tror inte tidsbrist är skälet

Jakob har svårt att se att det är tidsbrist som ligger bakom att han inte fått något möte.

– Jag fattar att civilministerns schema är pressat men kom igen, att på sex veckor inte hitta en lucka på 20 minuter är ett skämt.

– Dessutom har jag sett att Ardalan gör sponsrade inlägg på Facebook. Vill dom nå ut på sociala medier utan att betala, kom till mig. Jag har 65.000 följare…

Om vi vänder tillbaka till lottskrapandet. Skulle du rekommendera någon annan att köpa tusen trisslotter?

– Haha, nej självklart inte. Och det behövs ju inte nu heller eftersom jag redan gjort det.

Men tror du att ”1000Triss” fått fler eller färre att köpa lotter?

– Det är en fråga som är lika svår att svara på som att definiera vad som är “att spela lagom”, men sett till mina följares kommentarer är det extremt få som kommenterat att dom blir sugna på att köpa skraplotter. Jag tror jag har sett två sådana kommentarer.

– Det är betydligt fler som skriver att dom aldrig mer ska köpa en lott.

[irp]

Till sist, när tror du att du kommer köpa din nästa Trisslott efter projektet?

– Det kommer nog aldrig ske. På riktigt! Jag är trött på triss. Men jag kommer säkert få en lott varje gång jag fyller år av någon trött släkting…

– Men det är ju inte så att jag aldrig kommer spela på någonting mera i hela mitt liv. Jag vill inte förbjuda spel. Men jag diskuterar gärna dom här frågorna öppet. Men det verkar inte staten vilja tyvärr, avslutar Jakob Vastamäki, personen som under två månaders tid skrapat tusen Trisslotter.

Projektet, 1000Triss, tillhör hans slutprojekt till TV-producent på Stockholms Dramatiska högskola. Statistik från skrapandet finns på 1000triss.se.

Det sista skrapet (video nedan) avslutades med en vinkning från statsminister Stefan Löfven.

Stunden är kommen! LÅT MIG PRESENTERA LOTT NUMMER 1000! NU ÄR JAG FRI ❤❤❤

Publicerat av 1000Triss den 12 maj 2017

Gå till Start