Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Blogg: Inför spelutredningens överlämnande

Det är onsdag morgon och jag kommer på mig själv med att vakna med ont i magen.

Någonting sitter som en klump.

Som ett rostigt kugghjul i en maskinell sekvens i väntan på att någon ska trycka på nödstopp.

Hjälp mig.

Dagen D

Jag tittar på tangentbordet och tänker att jag förväntas skriva någonting om spellicensutredningen som presenteras på fredag förmiddag.

Föreningsliv, nykterhetsrörelse, pokerhajar, AP-fonder, tidningsutgivare, stallskötare, maltesiska skattekontor och socialdemokrater sitter som på nålar. Och många, många fler.

”Vem vinner, och vem försvinner?”, det är den stora frågan som alla vill ha svar på.

Jag, pessimisten?

I The Gambler Magazines nyhetsbrev har jag inte gjort någon hemlighet av att jag tror många blir besvikna på fredag.

En handfull läsare har ringt och undrat varför jag tycker så, så låt mig ta hissversionen:

1. Förväntningarna ska alltid vara låga, det ger utrymme för positiva överraskningar. Visst, det är inte superkul att gå runt och vara butter i några veckor, men hellre det än att bli ordentligt bitter på fredag.

2. Förutsättningarna borde alla i spelbranschen känna till vid det här laget. Utredningens förutsättningar är en ekvation som är svår att lösa. Vissa kallar den omöjlig, men det är lögn.

Ett plockepinn?

Låt mig ge ett exempel på hur en kan resonera (förenklat givetvis).

Tänk dig en skala mellan 1 till 10 där 10 är en superbra spelutredning som tar upp ALLA punkter och rekommendationer precis så som Du som enskild aktör vill ha dem.

Det finns åtminstone ett tjugotal kategorier av aktörer som sitter och hoppas på åtminstone 8:or och 9:or över hela spektrat av frågor och områden, det kan jag lova.

Kruxet i kråksången är att för flera parametrar hänger skalorna ihop; ändrar du ett beslut till förmån för en aktörs önskemål (läs: ”särintresse” på opinionsbildningssvenska) förändras någon annans skala.

Maskinen styrs av flera olika reglage som påverkar varandra.

En liknelse som jag vill minnas att Håkan Hallstedt drog upp när jag pratade med honom i podden Speleffekten var plockepinn; att spelmarknaden är som ett plockepinn, med andemeningen att ingen vill ta i någonting.

Den som inte har förstått att allting hänger ihop har inte förstått utredningen och dess komplexitet. Är du en av dem ska du vara försiktig med att uttala dig om en ”bra” eller ”dålig” utredning som presenteras på fredag.

Vem vill mest?

Tillbaka till jämförelsen med skalorna.

SPER-bolagen har vissa kriterier för sina skalor, och de skiljer sig förstås betänkligt även inom organisationen, det vill säga mellan medlemmarna.

Lite mer homogent är det inom BOS-gänget, även om det också finns olika drömscenarion hos respektive aktör. Poängen är att onlinespelbolagen förstås har (delvis) andra parametrar gentemot branschkollegorna inom SPER när de bedömer sina skalor.

Tidningsutgivarna har förresten mejslat fram ett tredje alternativ. Föreningslivet ett fjärde. Magdalena Andersson ett femte. Hästsportens Hus ett sjätte.

Och så vidare.

Och så vidare.

Viktigt att komma ihåg är också att för att driva en förändring mot en 8:a måste man ibland trycka på för en 10:a. Om nu någon undrade över debatten som tar fart från fredag lunch and beyond.

Ingen vinner? Alla vinner?

Det vi på fredag nu får reda på är hur utredningsarbetet (där vi inte ska glömma bort att en stor referensgrupp från flera av marknadens olika aktörer har ingått längs med resans gång) valt att fördela de olika skalorna.

Frågan är nu om det blir 6:or och 7:or till många eller om någon/några kommer känna att den/de fått 10:or – medan andra sitter och gråter över 2:or.

Vad jag menar när jag skriver att många riskerar att bli besvikna är just det. Förväntar man sig en 8:a är sju under förväntan, trots att det kanske ändå är helt okej (eller till och med bra).

Och framförallt: om Du får en 9:a, men du känner att någon annan upplever att den fick en tia i samma fråga – blir du besviken då?

Kanske känner man sig rent av som en förlorare, trots att man är en vinnare.

Det bästa får vi aldrig se?

Om Håkan Hallstedt kommer lägga fram planen för den ultimata spelmarknaden?

Nej, givetvis inte.

Den ultimata spelmarknaden skulle inte gå igenom till beslut. Allt för många, med för mycket inflytande, skulle få för låga utslag på sina skalor med följden att allt skulle gå i stå.

I min mening har förstås Håkan Hallstedt tänkt på det här och en väldigt stor del av utredningsarbetet har varit att definiera ”nålsögat” för att utforma ett förslag som är så bra det bara går, men som samtidigt är ”så lite dåligt som möjligt” för att ha chans att gå igenom.

Bättre med en 95-procentig utredning som blir av, än en fullkomlig som inte blir verklighet, tror jag många i branschen skriver under på. Förutsatt att man själv inte känner sig som förlorare på de där sista 5 procenten förstås…

Vi kommer inte få se den ultimata spelmarknaden. Vi kommer få se den ultimata spelmarknaden utifrån förutsättningarna.

Eftertext: The Gambler Magazine guidar dig

Vad händer här näst och hur följer du med i debatten som följer utredningens förslag?

Undertecknad kommer vara på plats på fredag förmiddag när Håkan Hallstedt lämnar över spellicensutredning till Ardalan Shekarabi, ministern som, citat: ”aldrig gillat spel”.

Därefter teleporterar jag mig till ATG:s seminarium, som tydligen börjar i exakt samma ögonblick som presskonferensen är klar, där cheferna för Svenska Spel, ATG, Folkspel och Postkodlotteriet ger sina kommentarer.

fredag kväll (jajamen, allt för dig!) spelar vi in ett specialavsnitt av podden Speleffekten där flertalet spelbolags-vd:ar och branschföreträdare ger sina kommentarer kring utredningen. Avsnittet släpps så fort klippan klippar-Jon kan.

Under helgen tänker jag ta mig an de nästan 2000 utredningssidor det ryktas om, och det är väl inte helt otänkbart att det blir något blogginlägg här på sajten.

måndag har SPER en paneldiskussion och på tisdag arrangerar BOS ett lunchseminarium.

När vi kommer till onsdagen skulle man kunna tro att allting är sagt, och dessutom med gratis lunchmackor som tilltugg, men då drar gänget på Bonnier in en knapp mille på sin eftermiddagspanel.

Det sistnämnda det enda The Gambler Magazine inte planerar att delta på.

Vill du hänga med gör du bäst i att prenumerera på nyhetsbrevet (gratis) och följa @TheGamblerMag och/eller @MarketainmentSE på Twitter. Vill du framtidssäkra dig ytterligare tecknar du Premium, som kostar en slant.

Avslutningsvis

Klumpen i magen har släppt. Även om jag kommer fortsätta vara butter ytterligare någon dag ser jag fram mot fredagen.

Ett välregisserat maskineri har inga problem med lite rost. Rosten lossnar när man kickar igång motorn och vrider upp effekten.

Känner efter, finjusterar inställningarna längs med resans gång beroende på rutt och utfall.

En nödstopp löser aldrig ett problem – problemet är fortfarande kvar, bara det att tempot är noll.

Den enda vägen är framåt.

Spelhälsningar,
Magnus Berglund
Kontakt: e-brevduva

Gå till Start