Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Olof Lundh: “Svenska Spel lär delas”

En en krönika i Dagens Industri skriver journalisten och författaren Olof Lundh om den pågående spelutredningen. Han tror bland annat att Svenska Spel kommer delas upp och att sportspelen knoppas av.

Olof Lundh inleder med att slå fast att vi är ett folk som tycker om att spela och att teknikutvecklingen, tillsammans med det svenska EU-medlemskapet, gjort att många spelar på spelbolag som är registrerade utanför Sveriges gränser.

– Man (svenska staten) har trots EU:s påtryckningar om att man måste tillåta konkurrens från utländska spelbolag när man själv gör reklam för egna monopol lyckats äta kakan, ha den kvar och samtidigt frysa in den i en imponerande balansakt, skriver han i Dagens Industri.

[irp]

Lundh: Medier och idrotten är beroende

Även de flesta svenska medier är spelberoende, fastslår Olof Lundh.

– Man hade haft det än tuffare utan de cirka 3,8 miljarder kronor som olika spelbolag satsade på reklamköp under 2016.

Vad gäller idrotten klassificerar han den som “gravt spelberoende”.

– Lägg där till svensk idrott som är gravt spelberoende efter att dess inkomster på olika vis både direkt och indirekt är kopplade till att det svenska folket spelar mer och mer. Svenska Spel står där med sina checkar, men även olika lotterier, ATG och andra spelformer ger pengar som håller idrotten vid liv.

[irp]

“I det närmaste omöjligt uppdrag”

Vad gäller spelutredningen menar Olof Lundh att det finns politisk enighet, men att någon politiker till slut måste ta (det för dem obehagliga) beslutet att minska statens intäkter.

– Håkan Hallstedt har ett i det närmaste omöjligt uppdrag om man ser till att ekvationen inte går ihop när det handlar om att öppna marknaden och att alla spelberoende ska kunna behålla liknade intäkter.

Han fortsätter sin krönika:

– Problemet är att om man ska uppnå likartade intäkter bara för staten så måste skattesatsen hamna på cirka 35 procent, men då kommer få bolag att välja licens. I stället måste man antagligen ned under 20 procent för att få bolagen att nappa på svensk licens.

[irp]

“Svenska Spel lär delas”

Enligt Olof Lundh får idrotten ta den tuffaste smällen. Han menar att utredningen är inriktad på att bli av med EU:s press på Sverige, i kombination med att skydda statens intäkter och i “viss mån” värna om konsumenterna.

– Svenska Spel lär delas och staten behåller lotter, kasinon och Vegas-maskiner, men sportspelen ska knoppas av i ett eget bolag. Svenska Fotbollförbundet vill ta över sportspelen, men har fått konkurrens av ATG som också vill ta över den delen då hästspelen börjar få konkurrens utifrån, skriver han.

Hela artikeln finns att läsa här.

Gå till Start