Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Därför spelar norrlänningar mer än snittet

I landets fem nordligaste län nätspelar invånarna i snitt för 2 670 kronor under en tremånadersperiod. Siffran kan jämföras med snittet för övriga landet på 520 kronor, enligt DIBS intervjuundersökning av e-handelsmarknaden.

Spelandet i Norrland är så omfattande att det borde granskas av Lotteriinspektionen, anser DIBS, ett företag som arbetar med betalningslösningar på nätet.

– Det är anmärkningsvärt att boende i norra Sverige är så kraftigt överrepresenterade när det gäller spel om pengar på nätet. Möjligen kan en del av förklaringen vara stora avstånd till spelbutiker men det kan inte förklara den stora skillnaden, säger Patrik Müller e-handelsexpert på Dibs till SVT.

  • Länk: Utveckling och omsättning på spelmarknaden (LI)

“För lite att göra”

SVT Västernorrland åkte till Ånge för att få svar på varför spelandet är så högt i just norra Sverige.

På torget träffar de Serder Kuscu som tror att spelandet i Norrland beror på de begränsade möjligheterna till aktiviteter.

– Det kan bero på att det är för lite att göra här i norr, säger han till tv-kanalen.

Få uppger att de själva spelar

I spelbutiken i en av samhällets livsmedelsbutiker lämnar Karl-Erik Eriksson in en spelkupong. Han säger att han inte spelar själv på nätet men känner många som gör det.

– Det är lättsammare att sitta hemma framför datorn, tror han.

Ingen av de SVT:s reportrar träffar säger att de spelar själva, men de flesta har en uppfattning om varför norrlänningar spelar på nätet.

– Det finns inget annat att göra, säger Monica Andersson, precis som många andra i Ånge.

Folkhälsomyndigheten ser flera förklaringar

På Folkhälsomyndigheten konstaterar man att det finns flera faktorer som påverkar graden spelande.

– Det går att förklara med skillnader i den så kallade sociodemografin, säger utredaren Ulla Romild.

Hon fortsätter:

– Det är så att de med gymnasieutbildning, alltså de som inte har den högsta men inte heller den lägsta utbildningsnivån, de spelar mest. Och i Norrland finns en betydligt större andel med den utbildningsnivån, förklarar hon.

Ytterligare en faktor som har betydelse för spelandet är inkomsten. Personer med lägre inkomst spelar generellt mer än höginkomsttagare och i Norrland finns proportionellt sett fler med en lägre inkomstnivå.

I Norrland finns inte heller lika många utlandsfödda vilket påverkar antalet som spelar eftersom människor födda i Sverige generellt sett spelar mer.

Gå till Start