Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Opinionen för att legalisera sportspel i USA vinner mark

Den amerikanska marknaden kan vara på väg att öppnas upp. Sportsbetting är tillåtet i Las Vegas hemtrakter, Nevada, men allt fler röster höjs för att legalisera vadslagning på sport även i andra delstater.

Lika repetitivt som ett kommande svenskt licenssystem är diskussionerna på andra sidan pölen vad gäller att göra spel på sport möjligt och lagligt.

– Det har varit en stor förändring i den allmänna opinionen, definitivt framsteg, menade Stephen Master, senior vice president för Nielsen TV, på Global Gaming Expo i Las Vegas.

Men opinion är en sak, lagar en annan.

– Vi närmar oss, poängterade då Quinton Singleton, tidigare chef för CG Technologys sportbok, numera på NYX Gaming Group.

– Men jag fortsätter att säga ”om två-tre år”, vartannat till vart tredje år… fyllde han på.

Ungefär som omregleringen av den svenska spelmarknaden vill säga. Fast här är det som bekant dags nu, ju.

PASPA sätter P

I USA har lagstiftarna i New Jersey hur som helst stött på patrull i sina försök att göra spel på sport lagligt. Överklagan sker regelbundet till Högsta domstolen.

Det som sätter käppar i hjulen för delstater som vill erbjuda spel på sport är den 24 år gamla lagen Sport Protection Act (PASPA). Lagen har i grunden sina rötter i proffs- och amatöridrottsindelningen som gällde under stora delar av 1900-talet.

Nevada erhöll för drygt 20 år sedan en klausul från PASPA och lever således gott på den än idag.

”Legalisering inom 4 år”

Förespråkare för legalisering påpekar motsägelsen i att PASPA dikterar sportspel medan enskilda stater får göra sina egna beslut om andra spelformer.

De konstruktiva debattörerna vill att fler delstater ska ansluta sig till New Jerseys process mot PASPA, för att tillsammans skapa mer tyngd i domstolen.

– Jag tror att under de kommande fyra åren, ser du kanske New York eller någon annan stat, kanske Kalifornien, utmana PASPA i domstol, säger Chris Sieroty, redaktör för analysföretaget Gambling Compliance.

American Gaming Association uppskattade i fjol den illegala spelmarknaden i USA till 150 miljarder dollar per år – enbart spel på sport.

NHL-lag kan visa att det går att kombinera sport och spel

Men kanske kommer den viktigaste pusselbiten för spelbranschens opinionsbildare från ett helt annat håll.

Från och med nästa säsong (2017/2018) har nämligen Las Vegas ett eget NHL-lag.

Ett proffslag i ett spel-Mecka. ”Fungerar” det där, fungerar det överallt, menar Chris Sieroty.

– Det kommer förmodligen göra mer för att legalisera sportspel i det här landet, än något annat.

William Hill tror det kan gå snabbare

Spelbolaget William Hill erbjuder idag spel på närmare hundra platser i Nevada, och deras vd, Joe Asher, tror att legaliseringen av sportspel kan gå snabbare än de fyra år Chris Sieroty nämner.

– Fler tvister är, enligt mig, oundvikligt. Det kommer att bli en mycket snabbare väg framåt, menar han.

I takt med att allt fler europeiska marknader licensieras riktar allt fler spelbolag blickarna västerut. För även om bara någon enstaka delstat ytterligare skulle öppna upp för sportspel kan omsättningen där liknas vid enskilda europeiska länder.

Aggregerat, en jättemarknad.

Gå till Start