Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

BOS och SPER vill se gemensam branschorganisation

Under torsdagen (7 juli) antog Spelbranschens Etiska Råd (SPER) och Branschföreningen för Onlinespel (BOS) en gemensam avsiktsförklaring. Syftet är att alla aktörer inom den kommande licensmarknaden ska ta gemensamt ansvar för bland annat självregling. På sikt är förhoppningen även att bilda en (1) gemensam branschorganisation.

Självreglering används idag inom bland andra SPER och Tidningsutgivarna och innebär att medlemmarna i en organisation, som det heter, “reglerar sig själva”.

BOS och SPER: “Självreglering är mer flexibelt”

Ett typiskt självregleringsområde som lyfts fram är marknadsföring; där man i praktiken tar emot anmälningar på exempelvis spelreklam, diskuterar och bedömer samt eventuellt också utför en reprimand.

– Vi menar att självreglering är mer flexibelt än författningsreglering för att anpassa branschen till nya situationer och företeelser och snabbare möta den tekniska utvecklingen och värna konsumentskyddet, står det att läsa i avsiktsförklaringen (pdf).

Man skriver även:

– För att självreglering ska fungera efter omregleringen av spelmarknaden behövs ett ansvarigt organ, lämpligen en branschorganisation, med ansvar för normgivning och regelefterlevnad.

“Självreglering bör vara ett centralt inslag i den kommande licensregleringen”

Spelbranschens Etiska Råd arbetar idag med självreglering för flera svenska spelbolag.

– Det här är en signal till spelutredare Hallstedt om att självreglering bör vara ett centralt inslag i den kommande licensregleringen av spelmarknaden, kommenterar Maria Lindström för SPER.

Maria fortsätter:

– Avsikts­förklaringen om att bilda en gemensam branschorganisation är ett första men viktigt steg mot en ordning där branschen gemensamt verkar för en sund spel­marknad.

Bildar en projektgrupp för att utforma branschorganisationen

SPER och BOS bildar nu en projektgrupp med uppgift att ta fram strukturen för en ny branschorganisation.

I detta skall även uppgifter, organisation och stadgar definieras.

– Vår förhoppning är att samtliga spelbolag som får en licens i Sverige kommer att söka inträde i en gemensam branschorganisation. Då blir organisationen den naturliga samtalspartnern i alla spelrelaterade frågor, inte minst för politiska beslutsfattare, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS.

“Vi tycker alla att spel i grunden är något positivt”

Och även Svenska Spels vd, Lennart Käll, ser fram mot samarbetet, men han erkänner också att vissa delar kan bli utmanande.

– Jag ska inte sticka under stol med att det kommer att bli många tuffa diskussioner. Det finns frågor där åsikterna tvärt går isär mellan de i Sverige reglerade bolagen och de utlandsbaserade. Jag tror att mycket handlar om företagens historik. Vi har olika rötter, vilket påverkar våra värderingar och i sin tur skapar olika företagskulturer. Det har tidvis lett till misstro från bägge sidor kring den andra sidans avsikter, bloggar han under fredagen.

Lennart Käll fortsätter:

– Men det finns också mycket som förenar. Vi tror på det vi gör och tycker alla att spel i grunden är något positivt. Spel är underhållning och spänning, en krydda i vardagen. Alla seriösa spelbolag är samtidigt högst medvetna om att spel om pengar även har baksidor, vare sig det nu handlar om spelberoende eller matchfixning.

Medlemmar i SPER: ATG, Folkspel, Idrottens Spel, Kombispel, Miljonlotteriet, Svebico, Svenska Postkodlotteriet och Svenska Spel.

Medlemmar i BOS: Betfair, Betsson, Paf, Unibet, Mr Green & Co, Bet365, Bonnier Gaming, Evolution Gaming, Pokerstars, William Hill, NetEnt, Nyx Gaming, Ladbrokes, Prima Network, ComeOn, Intertain, Cherry, LeoVegas och Casumo.

Gå till Start