Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Politiker vill sälja Danske Spil

Den danska staten kan vara på väg att sälja landets spelbolag. En försäljning av Danske Spil skulle inbringa miljardbelopp, men det är dumt att sälja ett “guldägg”, menar den andra sidan.

En av förespråkarna för en försäljning är Brian Mikkelsen från De Konservatives folketingsgruppe. Han menar, enligt tidningen Börsen, att partiet föreslår att Danske Spils spellicens ska erbjudas till marknaden.

Licensen omfattar bland annat Oddset, Poker, Tips och Casino. Lotteridelen menar man dock ska fortsattt tillhöra den danska staten.

– Licensdelen av Danske Spil är så lätt att sälja att den går att knipsa med fingrarna, säger Brian Mikkelsen till Börsen. Det är upplagt för att börja med att sälja den delen, fortsätter han.

“Det handlar om ideologi”

Partierna Venstre, Dansk Folkeparti och Liberal Alliance stöttar förslaget om försäljning.

Venstres finanstalesman, Jacob Jensen, anser att en försäljning av Danske Spil är långt mindre komplicerat än till exempel den delvisa utförsäljningen av energibolaget Dong.

Om beslutet sker i år eller nästa år vill Jacob Jensen dock inte ta ställning om.

– Det handlar om ideologi. De borgerliga partierna menar att det inte är statens uppdrag att driva verksamhet som kan privatiseras, skriver Peter Söndergaard på danska Börsen, under en rubrik som inleds med “Tärningen är kastad…”.

Svårt att sia om en potentiell prislapp

Danske Spil ses i sammanhanget som en solid verksamhet, något som Socialdemokraterna gärna lyfter.

Men hur mycket pengar kan då en försäljning av Danske Spil inbringa till statskassan? Ja, frågan är förstås inte helt okomplicerad, men enligt de experter som Börsen talat med ska priset ligga mellan tre till fem miljarder danska kronor.

Benny Engelbrecht, finanstalesperson i de danska Socialdemokraterna, anser att det vore dumt av staten att sälja spelbolaget.

– På kort sikt ger försäljningen en vinst, men staten förlorar också de löpande intäkterna, argumenterar han bland annat.

I fjol bidrog Danske Spil med omkring 740 miljoner kronor till den danska statskassan.

Gå till Start