Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Den här säsongen kan du spela på division 5-fotboll

Betsson-bolaget NordicBet har länge varit kända för att erbjuda spel på låga nordiska serier. Till årets fotbollssäsong breddar man sitt utbud och erbjuder spel på division 5, att jämföra med tidigare års fjärdedivisioner.

Initiativet har spridits väl i breddfotbollen.

– Man kommer också att kunna spela på alla våra matcher, och då är det 1X2 man kan spela på enbart, skriver Främmestads IK, som spelar i Division 5 Västra. Jag (skribenten hos Främmestads IK, reds anm) kommer att kika upp oddsen när jag skriver inför match och kanske även en liten kommentar om oddsen för att på bästa sätt ge er information kring truppen och ert spel.

Att NordicBet nu erbjuder spel på division 5 är något som RF:s ordförande, Björn Eriksson, inte gillar.

– Så länge som spelarna inte tjänar pengar på sin fotboll så är det klart att risken för matchfixning ökar, säger han till Fotbollskanalen. Ju sämre serier det är så kommer det också att vara sämre domare, något som gör att hela systemet blir mer osäkert, säger Eriksson innan han skickar en rejäl känga till spelbolaget.

– Att man öppnar upp möjligheten för spel på division fem ger intrycket att man söker sig till den här farliga zonen där sådant kan ske.

Lågt insatstak och stänger spel på lag i slutet av serien

När Fotbollskanalen pratar med NordicBets PR-chef Robin Olenius så håller han inte med om att risken ökar i lägre serier. Bland annat eftersom spelbolaget vidtagit flera säkerhetsåtgärder.

– Anledningen till att vi tagit detta beslut är för att vi ser ett stort intresse från våra kunder att spela på lägre serier, då de ser det som en rolig grej.

FK: Ni ser ingen ökad risk för matchfixning i och med att ni går ner ännu lägre i serierna där spelarna absolut inte har någon ekonomisk ersättning för sitt idrottsutövande?

–  Det är oftast ett argument som används, men jag ser det inte på det sättet. Hos oss på NordicBet så har vi ett lågt insatstak, vilket gör det svårt att rigga matcher. Jag skulle säga att det är felaktigt att det är högre risk på de lägre serierna då våra odds gör att man maximalt kan vinna runt tusen kronor, berättar Robin Olenius.

Inga sidospel

Enligt Björn Eriksson så är den största risken när bolagen erbjuder spel på vilket lag som får första hörnan i matchen, eller om något lag får ett rött kort.

– Risken är som högst när en spelare kan kliva in och påverka. Både du och jag kan ju gå in i en fotbollsmatch och fixa ett rött kort, det är bara att sparka ner någon i motståndarlaget, säger han till Fotbollskanalen.

Robin Olenius säger däremot att NordicBet inte erbjuder sådana spel utan kommer att ha högre säkerhetsåtgärder.

– Det går inte att spela på hörnor och kort hos oss, utan vi erbjuder bara spel på hur matchen slutar. Dessutom så kommer vi i slutet av säsongen stänga möjlighet att spela på mittenlag utan chans att vinna serien.

Gå till Start