Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Hovrätten frikänner pokerrobotar

Hovrätten meddelade under torsdagen att man frikänner åtalet mot de pokerrobotar som härjade hos Svenska Spel. Åtalet gällde grovt bedrägeri och de fem personerna som konstruerat datorprogrammet ska ha kammat hem vinster i trakterna kring 2,5 miljoner kronor.

Åklagaren hade gjort gällande att de fem personerna gjort sig skyldiga till grovt bedrägeri genom att tillsammans förmå ca 25 000 personer att spela poker mot roboten på Svenska Spels sajt.

– Enligt åklagaren hade förfarandet inneburit vinning för de tilltalade med 2,5 miljoner kr och motsvarande skada för målsägandena, delger Svea hovrätt.

Tingsrätten dömde de fem tilltalade för grovt bedrägeri till villkorlig dom, en dom som sedan överklagades.

Hovrätten har nu frikänt de fem tilltalade från åtalet.

Programvaran gynnade inte vinstchanserna?

Enligt hovrätten har de tilltalade genom vilseledande förmått en stor del av de 25 000 målsägandena att spela poker mot pokerroboten.

– Det är dock inte bevisat att förfarandet inneburit skada för målsägandena eller vinning för de tilltalade på det sätt som krävs för ansvar för bedrägeri, meddelar hovrätten.

Hovrätten har beaktat att det är frågan om ett spel där ”utgången till väsentlig del beror på slumpen”.

Och det är just det här som verkar röra till det hela.

Hovrätten menar att det inte är bevisat att programvaran varit konstruerad så att den har haft en större förmåga (läs: varit skickligare) än de tilltalade själva när de har spelat utan programvaran. Chanserna till vinst har därför inte varit mindre för motståndarna på grund av att de tilltalade använt programvaran vid spelet, menar hovrätten.

”Okunskap”

Pokerspelaren Gustaf Tägtström menar att domen är orimlig.

– Jag tror det har med okunskap att göra hos de som dömt i målet. De har nog inte koll på poker, säger han till ST.

Han utvecklar:

– Roboten kanske inte spelar bättre. Men den slipper ju en viktig del av pokern och det är känslor. Den spelar bara på matematik medan alla den möter är av kött och blod. Och så kan den ju spela dygnet runt. Den blir aldrig trött.

Gå till Start