Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Osäkert om Gotland får behålla Svenska Spel

En fråga som inte finns med i Håkan Hallstedts utredningsdirektiv är frågan om vem som ska äga Svenska Spel på den nya spelmarknaden. På Gotland, där spelbolaget har sitt huvudkontor, är frågan central för arbetsmarknaden.

Planen är att spelutredare Håkan Hallstedt ska presentera förslaget om den framtida svenska spelmarknaden om lite drygt ett år, i mars 2017.

Sälja eller inte sälja?

Under hösten uttalade sig civilminister Ardalan Shekarabi om att staten kan vara beredda att sälja Svenska Spel. En fråga som väckte stor uppmärksamhet, framförallt på Gotland där Svenska Spel har sitt huvudkontor och är en stor arbetsgivare.

– Det är naturligt när man tar steget att gå ifrån ett monopolsystem till ett system där man släpper in aktörer med licens att man också utreder och överväger vilken roll staten ska ha,

Ministerns uttalande i kombination med utredningsdirektivets formulering ”i ett licenssystem, med en spelmarknad som ska kännetecknas av konkurrens mellan jämbördiga aktörer, bör det övervägas om staten ska äga och styra spelbolag” spred bilden av en aktuell försäljning än mer.

Inte i spelutredarens uppdrag

När Gotlands Allehanda pratar med Håkan Hallstedt framkommer det att frågan huruvida Svenska Spel ska ägas av staten eller ej inte är en fråga i den pågående utredningen.

– Nej, det är inte mitt uppdrag. Om mitt förslag i förlängningen måste leda till en försäljning får andra bedöma, säger han till tidningen.

Aradalan Shekarabis pressekreterare, Peter Skeppström, bekräftar för tidningen att frågan om försäljning inte längre finns på agendan.

– Just nu sitter utredningen och arbetar. Vad den kommer fram till är sedan något regeringen får analysera och återkomma till. Det vore, med respekt, för utredningens pågående arbete olämpligt att nu kommentera den frågan närmare, förklarar han.

Frågan om statens ägande i spelbolaget är het ur många hänseende – och extra aktuell på Gotland, där företaget är en stor arbetsgivare.

– Om staten säljer Svenska Spel får det självklart effekter. Det är inte säkert att en ny ägare vill vara kvar på Gotland, säger Johnny Wid, ordförande för Unionenklubben vid Svenska Spel, till Gotlands Allehanda.

Svenska Spel har omkring 375 anställda på Gotland.

Anställda på

Gå till Start