Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Bahnhof: “Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå”

Spelutredaren har enligt internetleverantören Bahnhof tagit kontakt för att diskutera frågor kopplade till olika möjligheter att upprätta ett fungerande främjandeförbud, bland annat nämns IP-blockering.

Spelutredare Håkan Hallstedt vill diskutera sätt som potentiellt sett kan bli delar ett framtida främjandeförbud.

– Vi och andra operatörer är kallade till ett möte i februari med regeringens utredare. Det handlar om att införa blockering, skriver Bahnhofs vd Jon Karlung.

Beskedet i sig kom redan i höstas.

– Det finns en anledning till att man inte tagit tag i detta trots att det var uppenbart redan för tio år sedan att man borde ändra lagstiftningen. Staten måste återta kontrollen och då får vi också hantera svårigheterna. Det är många svåra avvägningar, sa civilminister Ardalan Shekarabi till Sveriges Radio.

Frågan om IP-blockering var uppe 2008

Ett fungerande främjandeförbud är av yttersta vikt för att en licensmarknad ska kunna fungera. Kort och övergripande förklarat handlar det om att se till att de spelbolag som inte får spellicens i Sverige inte heller verkar i Sverige.

– Ett krav är att de aktörer som inte söker eller får en svensk licens ska stängas ute på ett effektivt sätt. Som i den senaste spelutredningen 2008 uppkommer därför frågan om IP-blockering, skriver spelutredaren Håkan Hallstedt i ett mejl till Bahnhof.

Att Håkan Hallstedt kommer föreslå en IP-blockering i sin utredning är dock långt ifrån klart. I de uppgifter som Bahnhof publicerat framgår att spelutredaren vill diskutera frågan med internetoperatörerna.

“Vill kraftigt varna för åtgärden att stänga delar av internet”

Bahnhofs vd, Jon Karlung, tvekar dock inte om vilken sida han står på i frågan. Internetleverantören är känd och positionerad som ett företag som ofta diskuterar, öppet kommenterar och tar tydlig ställning i frågor som rör internet, yttrandefrihet och integritet.

– Vi tar inte ställning varken för eller emot vad gäller just spelande. Däremot vill vi kraftigt varna för åtgärden att stänga delar av internet som myndigheter anser vara misshagliga, säger Jon Karlung om uppgifterna i spelutredarens mejl.

Jon Karlung fortsätter:

– Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som ska censureras bort från medborgarna. Ingen seriös politiker borde ens komma på den tanken.

Vill väcka opinion

Att Bahnhof publicerar Håkan Hallstedts mejl samt gör ett eget offentligt ställningstagande beror på att man vill få fler att höja rösten.

– Vi vill väcka opinion offentligt nu, precis som vi gjorde 2008 när vi faktiskt lyckades stoppa förslaget. Men tyvärr verkar staten ha som taktik att försöka igen och igen tills olika typer av övervakning och filtrering drivs igenom, säger Jon Karlung.

I den tidigare spelutredningen tog Bahnhof starkt avstånd från till exempel IP-blockering.

– Bahnhof avstyrker starkt all censur av kommunikationen på Internet. Det gäller även blockering av IP-adresser och andra åtgärder som minskar individens frihet på Internet, skrev man i sitt remissvar från mars 2009 (pdf).

Frågan om hur ett främjandeförbud, framförallt digitalt, bör utformas belyser en av de utmaningar som spelutredare Håkan Hallstedt står inför i sitt uppdrag. Kan Sverige inte förhindra de spelbolag som inte tillåts i landet blir skälen att gå med i det svenska systemet ytterst vaga.

Om det nu är en sådan spelmarknad som kommer föreslås, vill säga.

Nyhetstipstack: @TwittJuret

Gå till Start