Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Fler riksdagsledamöter vill förbjuda publiceringar av utländska spelbolags odds

Under onsdagen hölls ett riksdagsseminarium med rubriken “Yttrandefrihet med förhinder”. På seminariet presenterades bland annat TNS/Sifos återkommande undersökning om yttrandefrihet bland riksdagens ledamöter. Av undersökningen framgår bland annat att 38 % av ledamöterna tycker att medier ska förbjudas att publicera odds från utländska spelbolag.

– Det blåser kalla vindar i många länder när det gäller tryckfriheten. Ungern, och nu senast i Polen, sa TU:s vd Jeanette Gustafsdotter på seminariet, och konstaterade vidare:

– Den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år och Pressens Opinionsnämnd fyller 100. Båda två är världens äldsta inom detta. Vi ska vara otroligt stolta över det, men vi kan också se att det inte är något vi kan ta förgivet, berättade hon enligt Medievärlden.

“Inte direkt upplyftande”

Totalt deltog 127 riksdagsledamöter i undersökningen – som genomfördes via telefonintervjuer – som senast genomfördes 2010.

Jeanette Gustafsdotter och Per Hultengård, chefsjurist Tidningsutgivarna, är på ett generellt plan inte superimponerade av årets resultat.

– För den som tycker att det här med tryck- och yttrandefrihet är viktigt, så har resultaten hittills inte varit direkt upplyftande, skriver de i en debattartikel från den 29 december, där de gav en aptitretare av undersökningens resultat.

Fler vill fortsätta förbjuda oddspubliceringar

I undersökningen tog man även upp frågan om utländska spelbolags reklam och spelinformation, eller rättare sagt mer explicit publicering av odds.

– 38 procent av de tillfrågade tycker att medierna också i fortsättningen ska förbjudas att publicera odds från utländska spelbolag, delger TNS/Sifo.

Andelen är sex procentenheter högre än vid motsvarande undersökning för fem år sedan.

Attitydsundersökningen är gjord av TNS/Sifo på uppdrag av Tidningsutgivarna. Den har även genomförts 2010, 2008 och 2006.

2010 års undersökning finns här (pdf): Undersökningsresultaten i sin helhet 2010. (inkl redovisning av partitillhörighet)

Gå till Start