Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Analytiker: Unibet och Betsson kan slås samman

En tydlig trend i spelbranschen de senaste åren är att större spelbolag köper upp mindre aktörer. Och nu spekuleras det alltså i om Unibet och Betsson kan vara nästa dunderduo att gå samman.

Syftet vid sammanslagningar av spelbolag är ofta tudelat, där de stora bolagen dels vill försäkra sig om att inga uppstickare tar för mycket marknadsandelar på tillväxtområden samtidigt som man genom uppköpen utökar sin egen kunddatabas.

Även de olika formerna av omreglering/licensiering på spelmarknader runt om i världen/Europa bör ses som skäl för det ökade antalet sammanslagningar.

Brist på lönsamhet – behov av volym

– Konsolideringen kommer att fortsätta, därför att det finns en global trend där regeringarna ökar skatterna på spelandet. Det är en brist på lönsamhet och ett behov av ökade volymer, säger Global Betting and Gaming Consultancy’s vd, Warwick Bartlett, till Bloomberg.

Under 2015 gjordes 72 affärer i spelbranschen med bolag som på olika sätt slogs samman. Värdet på dessa uppges av Bloomberg vara motsvarande 109,8 miljarder kronor, vilket skulle vara dubbelt så mycket som under 2014 och den högsta nivån sedan 2005.

En av de mest uppmärksammade affärerna är dansen mellan Paddy Power och Betfair. Att Betfair drar sig tillbaka från Kanada tros ha att göra med de gemensamma planerna. I USA har Lakes Entertainment och Golden Gaming gått samman och i Asien går uppgifterna allt längre om att Crown Resort köper ut vissa av spelmetropolen Macaus tillgångar från börsen. Macau som, milt uttryckt, har det lite knackigt.

Svenskbolagen kan slås samman

De brittiska analytikerna Paula Murphy (Fitch Ratings) och James Wheatcroft (Citigroup) spår flera sammanslagningar på spelmarknaden under det nya året. Bland de potentiella affärerna pekas 888 Holdings och William Hill ut – men även att Unibet och Betsson slår sig samman.

En sammanslagning av Unibet och Betsson skulle få en betydande påverkan på spelmarknaden, både i Sverige och internationellt.

The Gambler Magazine hör ständigt viskningar och rykten om vad som sker bakom kulisserna på den svenska spelmarknaden och det finns med all önskvärd tydlighet fler potentiella sammanslagningar bland de i Sverige börsnoterade spelbolagen.

Mer än så behöver vi väl inte säga för den här gången…

Gå till Start