Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Ny studie: Spelande är som rökning – det finns inget “lagom”

En ny studie visar att spelande skulle kunna likställas med rökning ur ett beroendeperspektiv. Det skulle i så fall innebära att det inte finns någon “säker” gräns för hur mycket eller hur ofta man spelar. Insikterna kan få konsekvenser för både behandling av spelberoende som marknadsföring av spel – samt det framtida licenssystemet.

Anders Nilsson är doktorand vid Karolinska Institutet och legitimerad psykolog arbetandes vid Centrum för psykiatriforskning. Han skriver även på Stödlinjens blogg.

I sitt senaste blogginlägg på spelforskning.se reflekterar Anders Nilsson kring vad som anses vara “säkert” spelande. Studier har tidigare nämnt 1 % av sin bruttoinkomst som en lagom nivå, för att använda Svenska Spels uttryck.

Ny studie: Finns ingen säker gräns

Andra statistiska samband har pekat mot summor upp till 3 000 – 6 000 kronor per år som en gräns för när spelande gör uttryck för beroende eller missbruk. Även att spela 2-3 gånger per månad har setts som ett “säkert” spelande i vissa fall.

Men Anders Nilsson hittade i början av december en ny artikel, Markham et al. (2015), som ger en annan syn på spelande. Spelande kan enligt artikeln liknas vid rökning; där det inte finns någon “säker” gräns.

– Varje förlorad krona innebär en ökad risk för spelproblem, precis som varje rökt cigarett innebär en ökad risk för till exempel lungcancer, skriver Anders Nilsson.

“Kan man röka lagom?”

Han lyfter också två reflektioner från artikelns nya uppgifter:

– Ska framtida folkhälsorekommendationer för spel handla om att till varje pris spela så lite som möjligt? Är det bara en illusion att prata om sunt spelande, att spela lagom och så vidare? Är det lika absurt som att säga att man kan röka lagom, frågar sig Anders Nilsson.

Och ur ett behandlingsperspektiv skulle det nya synsättet på spelande förstås få konsekvenser.

– Kan vi i behandlingssituationer fortsätta lämna det öppet för patienter att vilja spela kontrollerat istället för att sluta spela helt? avslutar han.

Hela blogginlägget finns att läsa här: Finns det ett säkert spelande?

Gå till Start