Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Kirgizistan tummar på sitt totalförbud mot spel

Kirgizistan, som av många anses vara ett av världens vackraste länder, kan vara på väg att luckra upp sitt totalförbud mot spel. Det senaste lagförslaget är dock inget som gynnar invånarna i den centralasiatiska republiken – tanken är nämligen att enbart utländska medborgare ska få spela i landet.

Sedan 2012 har de flesta spelformer varit förbjudna i Kirgizistan, med förbud mot vadslagning på sport så sent som i år.

Förbudet har lett till olagligt spel

– Genom lagen hade vi goda avsikter att skydda utsatta människor som blir spelberoende, meddelade landets ekonomiministerium.

Man erkänner dock att förbudet både lett till minskade skatteintäkter – på omkring 6,6 miljoner amerikanska dollar per år – och en betydande del olagligt spel.

– För den redovisade perioden har vi misslyckats med att utrota olaglig verksamhet, så som kasinon och spelautomater. Den illegala marknaden åtföljs av kriminella organisationer som tar kontroll över de flesta av dessa verksamheter.

Utländska medborgare ska få spela i ett center

I ett nytt lagförslag ska utländska medborgare tillåtas spela i ett nytt internationellt handels- och utställningscenter, nära huvudstaden Bisjkek. Syftet är enligt landets politiker att skapa ett uppsving för turism och utländska etableringar/investeringar i landet.

– Genomförandet av projektet kommer att främja turismen och utbyte av kulturer, som i framtiden kommer att bidra till att förbättra investeringsklimatet i landet.

I projektet ingår, förutom spelverksamhet, bland annat tre hotell, flertalet butiker och en satsning på konferenslokaler och utställningsanläggningar.

The Gambler Magazine har i dagsläget inga planer på något studiebesök i den centralasiatiska pärlan.

Gå till Start