Johanna Lundberg får Lars-Gunnar Björklunds stipendium

Johanna Lundberg, Bildbyrån, Stockholm, får Lars-Gunnar Björklund/Svenska Spels och Svenska Sportjournalistförbundets stora utbildnings- och utvecklingsstipendium för 2016. Stipendiet är på 40 000 kronor och delas ut vid Idrottsgalan i Globen i januari.

Johanna

Pengarna kommer Johanna använda för att att åka till Iran och göra en studie med frågeställningen: “Hur påverkar fotbollen iranska kvinnors självkänsla?”

Juryns motivering:

”Mångfald är en viktig del av den svenska samhällsdebatten, och en viktig fråga också för Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel. Vi vill vara med och spegla den internationella idrottens strävan efter en mer inkluderande idrott.

Därför går Lars-Gunnar Björklunds stipendium 2015 till Johanna Lundberg, Bildbyrån, Stockholm, som valt att på plats i Iran försöka belysa hur fotbollen påverkar den iranska kvinnans självkänsla.”

Johanna Lundberg kommenterar beskedet till Sportjournalisterna:

– Det betyder oändligt mycket att få möjligheten att åka ner och fördjupa mig, ge tiden till ett drömprojekt på plats. Kvinnors idrottande och ställning i samhället är alltid viktigt att lyfta, både nationellt och internationellt, för att få ökad förståelse för jämställdhetsfrågor.

Vad förväntar du dig av din resa?

– Jag förväntar mig att komma hem med en historia att berätta, och med nya insikter om kvinnors självkänsla genom idrottande, berättar Johanna Lundberg.

Totalt delas 120 000 kr/år ut

Svenska Spel och Svenska Sportjournalistföreningen delar ut 120 000 kronor i stipendier varje år. Syftet med stipendiet är att främja god sportjournalistik och ge sportjournalister möjlighet till vidareutbildningen eller förkovring i ett specialämne.

Mindre stipendier, 20 000 kronor vardera, går till:

  • Björn Oldeen, C More, Stockholm: Hur jobbar NHL-kommentatorer, förberedelser och match?
  • Simon Jakobsson, Norrbottens-Kuriren, Luleå: Hur jobbar Kanada och USA för att sätta Nordamerika på skidkartan?
  • Malin Wahlberg, Aftonbladet, Stockholm: NBA, NCAA och March Madness – vad är skillnaden mellan ligorna (spelet, spelarna, publiken, matcharrangemangen)?
  • Max Schüllerqvist, SVT, Stockholm: Islands otroliga resultat i EM-kvalet, hur är de möjliga?

Stipendiaterna har nu ett år på sig att genomföra och redovisa sina projekt för sportjournalistförbundet och Svenska Spel.

Lars-Gunnar Björklunds stora stipendium till bildjournalist