Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Lennart Käll bloggar i Spelrum: ”Gör matchfixing brottsligt”

Svenska Spels blogg Spelrum har varit vilande sedan december i fjol, men idag publicerade spelbolagets vd Lennart Käll ett inlägg. Kontentan är i stora drag den bristande straffskalan för matchfixning.

Bakgrunden till inlägget är dels den rapport som Brå lämnade i slutet av december. Men även det faktum att en man nyligen dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter för medhjälp till givande av muta inför en match i Superettan 2013.

Lennart Käll skriver i Svenska Spel-bloggen Spelrum:

– Även om straffet i sig inte lär avskräcka framtida matchfixare så vill jag gärna se domen som ett trendbrott, skriver Lennart Käll. Tidigare har vi tillsammans med polis, åklagare och våra idrottspartners – trots omfattande bevisföring – tvingats vänja oss vid nedlagda förundersökningar och friande domar i de fall matchfixing prövats i svenska domstolar.

”Bara förbjudet enligt idrottens reglemente”

Bakgrunden till Lennart Källs blogginlägg är den rapport om matchfixning som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade i slutet av september. Rapporten innehåll flera rekommendationer och konkreta råd – vissa mer relevanta än andra.

Mer utdrag (inlägget i sin helhet här):

– Jag menar att kampen mot matchfixing kan underlättas om vi får till en förändrad lagstiftning så att matchfixning i sig kan rubriceras som ett brott. Idag är manipulation av matcher bara förbjudet enligt idrottens reglemente. I lagboken däremot kan matchfixing inte rubriceras som ett brott utan här får åklagaren titta på andra kriterier som till exempel givande av muta.

Lennart Käll fortsätter:

– I samma rapport lyfter BRÅ tre rekommendationer som riktar sig främst till idrottsrörelsen, spelmarknaden och rättsväsendet. Och i vissa fall även till politiker och beslutsfattare. Det handlar i grova drag om att fördjupa och effektivisera informationsarbete. Att vadslagning endast bör vara möjligt på matcher på professionell nivå och med ett tydligt tävlingsmoment.

Spelrum om matchfixning

Även Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, delade Lennart Källs bild när Brås rapport släpptes.

–  Jag är mycket kritisk till att så många spelbolag erbjuder spel på enskilda händelser. Händelser som inte påverkar slutresultatet, till exempel röda kort eller antal hörnor. Brå:s rapport visar att sådana spel är en inkörsport till matchfixing. Jag kräver att de spelbolag som säger sig värna om idrotten tar bort den här typen av spelobjekt, säger Björn Eriksson.

–  På samma sätt måste de begränsa sig till att erbjuda spel på nationell och internationell nivå och inte som idag där du till exempel kan spela på matcher i den sjätte divisionen i svensk fotboll, förklarade han.

Ett rimligt antagande är att den nya spelutredningen kommer ta detta i beaktande. Men skulle det vara så att Intresseklubben läser The Gambler Magazine kan den notera att ytterst få kan reglera vad spelbolag världen om erbjuder spel på och inte.

Gå till Start