Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Spelutredaren: “Sannolikt nödvändigt att slakta en eller flera heliga kor”

Idag skriver regeringens nyutnämnde spelutredere, tillika Lotteriinspektionens generaldirektör, Håkan Hallstedt, en debattartikel hos Dagens Industri. I texten skriver han bland annat att ytterst få aktörer – om några – på den svenska spelmarknaden sitter säkert, i bemärkelsen att förändringar kommer påverka alla – frågan är bara i vilken grad.

– Nyckeln till en god marknadsreglering är en långsiktig, hållbar och framåtriktad förmåga att förstå marknaden och vart den är på väg. Den förmågan består i detta fall i att acceptera ny teknologi och inse vad den kan användas till, skriver Hallstedt.

Arbetet har redan börjat och med vetskap om den tajta tidsplanen (uppdraget ska presenteras senast den 31 mars 2017) uppmanar Håkan Hallstedt även till samarbete mellan spelbranschens alla parter.

Han fortsätter:

– Jag har startat direkt därför att det inte finns någon tid att förlora. Tillsammans med sekreterare, expertgrupp, två referensgrupper (en parlamentarisk och en med intressenter från spelmarknaden) ska vi i dialog med berörda ta fram en spellagstiftning som tjänar Sverige väl i framtiden.

Håkan Hallstedt skriver även:

– När man ska omreglera en marknad som hittills bestått av olika ensamrätter blir det sannolikt nödvändigt att slakta en eller flera heliga kor. Gången från en monopolmodell till ett licenssystem kan inte innebära att alla sitter i orubbat bo.

Debattartikeln i sin helhet finns att läsa här.

315475846-Churchill

Gå till Start