Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

367 186 spelare fördelade Svenska Spels Gräsroten-miljoner

För tredje året i rad delar Svenska Spel ut mer än 50 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott genom initiativet Gräsroten. Intresset för Gräsroten växer stadigt och i år får hela 7 613 föreningar inom 70 idrotter ta del av beloppet.

Den förening som får störst belopp är Hammarby IF FF med cirka 1,3 miljoner kronor. På andra plats kommer AIK FF som får drygt en miljon kronor till sin ungdomssektion.

Det är Svenska Spels kunder som själva bestämmer vilka föreningar som får dela på de drygt 50 miljonerna. Kunderna gör det genom att ansluta sig till Gräsroten.

Totalt har 367 186 kunder hjälpt till att fördela pengarna till 7 613 föreningar – en ökning med drygt 95 000 personer och 678 föreningar jämfört med i fjol.

– Svenska Spel vill aktivt bidra till att ta idrotten framåt. Med Gräsroten sätter vi ungdomsidrotten i centrum och ger föreningssverige en tidig julklapp på över 50 miljoner kronor, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel.

[irp]

Årets raketer i Gräsroten

Bland de idrotter som får ett högre belopp i år märks basketen som ökar med 24 procent, vilket ger totalt 386 000 kronor till svensk ungdomsbasket.

Även bordtennisen går framåt och ökar med 21 procent upp till 752 000 kronor. Störst ökning sett till procent står tyngdlyftningen för, som i år får drygt 50 000 kr, vilket är en ökning med 11 000 kronor och 28 procent.

Andra idrotter som går starkt framåt är till exempel handikappidrott och gymnastik som båda ökar sina belopp med 11 procent.

[irp]

De större idrotterna

De idrotter som har flest supporters är även de idrotter som Svenska Spels kunder väljer att stödja i stor utsträckning.

Fotbollen får i år cirka 27,4 miljoner kronor, ishockeyn omkring 10,0 miljoner kronor, innebandyn drygt 2,1 miljoner kronor, handbollen cirka 1,9 miljoner kronor och bandyn ungefär 1,3 miljoner kronor.

– Då ungdomsidrotten ofta brottas med ekonomin är Gräsroten ett ljus i höstmörkret. Och i en tid då flykting- och integrationsfrågor diskuteras kan idrotten fungera som en fantastisk inkörsport till det svenska samhället och bidra med gemenskap, säger Peter Forsberg, hockeylegendar och ambassadör för Gräsroten.

Län och föreningsfaddrar

Det län som ökat mest procentuellt är Västmanland. Med en ökning på 12 % motsvarande 182 000 kronor, får föreningarna i länet dela på cirka 1,7 miljoner.

Fotbollen är den idrott som har flest föreningsfaddrar. En “föreningsfadder” är kunder hos Svenska Spel som anslutit sig till Gräsroten och valt att stödja en till tre föreningar. 289 617 personer har valt att stödja minst en fotbollsförening.

Hockeyn är tvåa på listan med 121 118 föreningsfaddrar och innebandyn är trea med 25 117 faddrar.

Gå till Start