Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Officiellt: Håkan Hallstedt utses till spelutredare

Att det ska bli en ny spelmarknadsutredning har varit känt sedan en tid. I april samlades alla partier utom ett för att diskutera formerna för utredningen, i juni skrev The Gambler Magazine om den första tidsplanen och i slutet av september kom beskedet och formerna för den nya utredningen. Ikväll föll den sista pusselbiten på plats – utredningen har fått sin utredare. 

Syftet med utredningen är att utarbeta förslag till en spelreglering som ”präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden”.

Utredaren ska även beakta att finansieringen av statens verksamhet och allmännyttiga ändamål bör bevaras i så hög utsträckning som möjligt, samt analysera vilken roll staten ska ha på en omreglerad spelmarknad.

Vem skulle bli riddaren?

Uppgiften har av flera branschtyckare setts som något av ett kamikazeuppdrag, med förutsättningar omöjliga att tillgodose till hundra procent. Så, vilken riddare träder fram och tar sig, på kungens order, an det ärofyllda uppdraget? Jo, Håkan Hallstedt, meddelar kung – bildligt talat – Ardalan Shekarabi under torsdagskvällen.

– Nu är det klart. Jag kommer att utse Håkan Hallstedt till spelutredare. Hans kunskap och integritet behövs i reformeringen av spellagstiftningen, skriver civilministern på Twitter.

Chef för Lotteriinspektionen sedan 2008

Håkan Hallstedt har varit vice ordförande i Allmänna reklamationsnämnden, arbetat för regeringen som rättssakkunnig och ämnesråd i kultur- och miljödepartementen, varit chef för Granskningsnämnden för radio och TV, arbetat som chefsjurist på Lotteriinspektionen samt därefter – från 2008 – varit myndighetens generaldirektör.

I den personliga bloggen Spelvandel har Håkan skrivit, tyckt och tänkt om spelbranschen. Innehållet bestod av allt från spaningar, nyheter och ”filosofiska” resonemang kring det mesta som rör spel och spelmarknaden. Bloggen var levande från februari 2011 till och med mars i år, då Håkan valde att avsluta(?) Spelvandel med inlägget Bloggstopp.

Ett omtyckt val

Branschreaktionerna lät inte vänta på sig:

– Härligt, en som kan branschen. Det finns hopp, skriver en glad Zenita Strandänger.

– Klokt val. Håkan har den kombination av kunskaper, erfarenheter och personlig integritet som krävs, kommenterar Benno Eliasson.

– Strålande val. Bättre kan svårligen finnas, menar Jan ”Hatten” Helander.

– Stort grattis till utnämningen: önskar dig lycka till med detta – för samhället och spelbranschen – mycket viktiga uppdrag, gratulerar Mariell Juhlin.

– Det är en person med stor integritet som har utsetts. Han är höjd över varje misstanke om att företräda något endaste särintresse på den komplexa spelmarknaden. Hallstedt är dessutom i sin egenskap av generaldirektör för Lotteriinspektionen väl insatt i frågan redan från början, vilket markant ökar möjligheten att ro iland med utredningen på utsatt tid, säger Gustaf Hoffstedt från Branschföreningen för Onlinespel (BOS).

– Håkan Hallstedt är ett utmärkt val som utredare. Hans stora kunskap om branschen är givetvis en stor tillgång. Jag är övertygad om att han kommer att kunna mejsla fram ett förslag med högt konsumentskydd, där spelansvar och sund marknadföring är hörnstenar, säger Maria Lindström gereralsekreterare för Spelbranschens Etiska Råd.

Läs mer:

Ohyggligt säkra uppgifter gör gällande att Håkan har ett tycke för Winston Churchill, varför The Gambler Magazine passar på att gratulera den nyutnämnde spelutredaren med en liten kavalkad. Det är ju trots allt slutet på början.

Gå till Start