Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Spelautomater: Enklare för polis och åklagare att ta ställning

Illegala spelautomater är ett stort problem runt om i Sverige. Därför beslutade Högsta domstolen förra veckan om att inte bevilja prövningstillstånd i ett flertal ärenden avseende brott mot lotterilagen. Detta stärker tidigare avgöranden från Högsta domstolen gällande spelautomater, meddelar Lotteriinspektionen.

– Detta förtydligar att dessa spelautomater är olagliga trots att man hela tiden gör om koncepten i syfte att få dessa att inte omfattas av lotterilagen. Det gör det nu enklare för polis, åklagare och övriga rättsväsendet att ta ställning till alla olika varianter av dessa illegala spelautomater, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen.

Även så kallade ”surfterminaler” räknas som spelautomater

Högsta domstolen avgjorde redan i december 2011 att spelmaskiner eller ”surfterminaler”, där man spelar om pengar utgör ett automatspel enligt lotterilagen. Det är bara Svenska Spel som har tillstånd att ställa ut sådana automater, så kallade Vegas.

Alla andra former av automater från olika utställare där man kan vinna pengar är olagliga. Det här gäller oavsett om de är uppkopplade mot  datorer/servrar placerade utanför Sveriges gränser eller inte.

Vegasautomater finns bara på hotell och restauranger med utskänkningstillstånd och i bingohallar.

Lotteriinspektionen gjorde, under år 2014, cirka 1 000 kontroller riktade mot misstänkt illegalt automatspel. Av dessa kontroller var drygt 200 med anmärkning.

En spelautomat kräver alltid tillstånd

Gå till Start