Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Stryktipset blir gräs (ja, du läste rätt – gräs!)

Den brittiska fotbollssäsongen har just börjat och för att fira starten har Stryktipset lanserat en riktig högoddsare. I ett samarbete med Granngården släpper man nämligen en grässort som innehåller samma frösorter som gör de brittiska fotbollsplanerna så där gräsligt gröna.

– Vi och våra stryktippare älskar engelsk fotboll med dess närkamper och glidtacklingar. För oss är Premier League världens bästa liga. Det skulle inte vara möjligt utan gräsplaner och planskötare i världsklass, säger Monica Sandström, kommunikationsansvarig Stryktipset.

Hon fortsätter:

– Genom samarbetet med Granngården kan nu alla odla upp sitt eget engelska fotbollsgräs i trädgården, på balkongen eller på fönsterbrädan som en hyllning till sporten, ligan och laget de älskar.

Framtagen av gräsexperter

Gräsblandningen är framtagen tillsammans med Granngårdens gräsexperter och innehåller samma frösorter som används av klubbarna i den engelska toppfotbollen, men anpassad till svenska förhållanden.

– Gräsblandningen innehåller samma frön som används av klubbarna i den engelska toppfotbollen. Tillsammans med våra gräsexperter som jobbar direkt med de engelska klubbarna har vi tagit fram den optimala blandningen anpassad till det svenska klimatet, säger Elena Wilskier, inköpare på Granngården.

Steve Speed, Head Groundsman i Port Vale FC och en av Englands mest välmeriterade planskötare, har fungerat som inspirationskälla.

I dagarna har också Svenska Spel väckt Stryktipset Instagram-konto. En inte allt för vågad gissning är att personer som Steve Speed och andra engelsmän kan få en chans att ge de svenska tipparna en inblick bakom kulisserna i England. Ungefär som det stafettupplägg som Svenska Spels huvudkonto har.

Experten: Så får du en gräsmatta i Premier League-klass

De engelska planskötarnas status och kunskap är i absolut världsklass och deras expertis är helt avgörande för hur den engelska fotbollen spelas. Steve Speed är en av Englands mest meriterade och prisbelönta planskötare. Som Head Groundsman för Port Vale FC har han i över 36 år skött Englands största fotbollsplan som även är en av få kvarvarande planer anlagd på jord.

Här kommer hans tips på hur du under hösten förbereder gräsmattan inför nästa säsong:

  1. Klipp gräset ofta, gärna två gånger i veckan ända fram till frosten. Bäst är gräset när det är 3-5 centimeter högt. Spelar du fotboll på gräset slits det så öka då längden för det skyddar mattan.
  2. Ett friskt gräs behöver ljus, luft och vatten. Ta därför bort löv och grenar och lufta mattan varje vecka, vilket enkelt kan göras med en gaffel. På våren ska du använda en vertikalskärare för att göra kanaler ända ner till rötterna.
  3. Dagg blir som förstoringsglas soliga dagar och bränner därför gräset. Borsta bort det eller dra en trädgårdsslang över gräset, då försvinner daggen.
  4. Se till att slipa och balansera klipparens knivar en gång om året.
  5. Gödsla efter årstid. Lura inte gräset att växa på hösten så gödsla med låg kvävehalt på hösten och med hög halt på våren och under sommaren.
  6. Klipp gräset åt olika håll. Montera en rulle på gräsklipparen så att det blir fina mönster och mer likt en fotbollsplan.
  7. Markera mittpunkt, målområde och hörn med vit sprayfärg. Pumpa bollen, putsa skorna, ropa in grannarna och let fram fotbollströjan. Spela och ha kul!

Gräset hos Granngården kostar cirka 99 kronor kilot och finns från 18 augusti på www.granngarden.se och i slutet av augusti i Granngårdens butiker.

Mer info här.

Gå till Start