Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

ATG och TV4 ger varje häst ett chip

I nya V75 Direkt i TV4:s kanaler på lördagar kommer tittaren att kunna följa travdramatiken närmare än någonsin. Nytt för i höst, med start den 15 augusti, är den nya tekniken, som gör det möjligt att se hästarnas exakta positioner. Tekniken är mer exakt än ett GPS-system, vilket gör att informationen uppdateras snabbare före, under och efter ett lopp.

– Varje häst har i sin nummerbricka ett chip som hela tiden sänder hästens exakta position. Du som tittare kommer bland annat tydligt kunna se och följa alla hästar i loppen, säger Erik Westberg, vd för produktionsbolaget Kanal 75.

I kombination med ny grafik och det senaste inom tv-teknik i den nya studion får tittaren bättre överblick och samtidigt ha full kontroll på var de olika hästarna ligger i loppet. Travsändningarna kommer på så sätt att bli tydligare och mer spännande för både specialister och nybörjare.

– Den nya tekniken är till för att göra tv-sändningarna för travet mer inbjudande och ännu mer intressant för både nybörjare och den trav-vana. Målet är att vi ska erbjuda världens bästa trav-tv-upplevelse för alla, säger Erik Westberg, vd för Kanal 75.

V75 Direkt – travets elitserie på tv

Från den nya studion – med Sveriges största skärmvägg! – kommer programledarna Jessica Almenäs och Per Skoglund turas om att underhålla och lotsa tittarna genom lördagens alla travlopp – allt i direktsändning. Landets ledande trav-experter med legendaren Stig H Johansson i spetsen finns också på plats, både i studion och på banan.

För att krydda travupplevelsen ytterligare denna premiärdag kommer ATG erbjuda alla travspelare en högre återbetalning. Detta betyder att återbetalningen på alla vinnarspel kommer att höjas från 80 procent till 85 procent den 15 augusti. Ser man till oddsen så kommer det innebära runt 6 procent högre odds på alla vinnarspel.

Se även bifogad fakta om den nya tv-tekniken, tv-tiderna och starttider för spelformerna på lördagar.

Så här fungerar det nya sättet att följa hästarna

Det är inte alltid helt lätt att se vilka ekipage som ligger var i ett travlopp. Det är både besvärligt och trist att inte veta var hästen du hejar på befinner sig. För den vane travtittaren är det oftast inte något problem, men för många tv-tittare och besökare på travbanan är det ett bekymmer.

Det hela fungerar genom att det sitter en liten sändare på varje hästs nummerbricka. Signalerna från sändaren på varje häst plockas upp av antenner runt banan. Med den här tekniken går det att se och veta exakt var alla hästar befinner sig. Tekniken påminner om GPS-systemet, men är ännu mer precist. Informationen kan uppdateras snabbare före, under och efter loppet.

Ny grafik, kopplat till det nya systemet hjälper tittaren – oavsett om du befinner dig på banan eller framför tv:n – att hänga med bättre i loppen. Du kommer se alla hästars positioner hela tiden, hur långt det är kvar till mål och veta hur fort det går.

Så småningom kan ännu fler användningsområden läggas till. Framför allt vad gäller att visa statistik, till exempel kring hastighet och acceleration. Eller hur långt hästen har sprungit, det vill säga hur effektivt kusken har kört hästen.

Den nya tekniken är framför allt till för att göra travsändningarna mer inbjudande i och med att det blir lättare att hänga med i vad som händer i loppet. Samma bilder och information visas i V75 Direkt, på banans egen intern-tv samt på ATG Live.

 

Gå till Start