Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Oddsen berättar – så uträknade var U21-herrarna

Det svenska U21-landslaget var vid turneringsstarten bottenrankade. Oddsen på att Sverige skulle vinna var högre än alla andra tävlande lag.Vid ett tillfällen hade Sverige exempelvis bara 1 procents chans att ta sig vidare till EM.

– Statistiken vittnar om en riktig bragd. Det här är laget som reste sig och vann – mot alla odds, säger Robin Olenius, PR-chef på Betsson.

Här är 6 punkter som enligt Betsson visar hur U21-herrarna trotsade alla odds.

 1. Oscar Hiljemarks 4-3-mål i 92:a minuten i gruppspelsmatchen mot Turkiet, vilket säkrade playoff-platsen.
  Procent på avancemang efter 3-3 i 90:e min: 4-5%.
 2. Bragden på Örjans Vall, då Sverige vände Frankrikes 2-0 från första mötet via en 4-1-seger. Oscar Lewickis 4-1-mål kom i 88:e minuten.
  Procent på avancemang efter att Frankrike reducerat i 87:e min: 7%.
 3. Premiärvändningen mot Italien. När Alexander Milosevic visades ut och Italien gjorde 1-0 på straff räknade de flesta ut svenskarna. Men trots en man mindre klarade Sverige av att vända till 2-1 – vilket banade väg för avancemang.
  Procent på att Sverige skulle vinna matchen vid underläge 1-0 och en man utvisad: 1%.
 4. Avslutande gruppmatchen mot Portugal. Italiens ledning mot England i den andra matchen i gruppen gjorde att oavgjort räckte för att både Portugal och Sverige skulle avancera på kryss. I 82:a minuten kom så Portugals 1-0 och miljontals svenskar slet sitt hår i förtvivlan. Men självklart skulle det inte sluta så. Inte för det här laget. I 89:e minuten rann Simon Tibbling igenom och kvitterade till 1-1.
  Procent på att Sverige skulle kvittera sent genom Tibbling i 89:e ca 5% chans.
 5. I semifinalen slapp vi bita på naglarna av nervositet – där rann vi ifrån till en stabil 4-1-seger mot Danmark.
 6. Och så finalen. Portugal hade ett klart övertag inledningsvis och Sverige hade marginalerna på sin sida när en frispark gick ribba ut. Men ju längre matchen gick, desto mer kom vi in i matchen. När John Guidetti visade vägen i straffläggningen genom att panga in den första straffen i krysset kändes det som att det bara kunde gå på ett sätt. Inför matchen hade svenskarna endast 30% chans att vinna mot Portugal. Att det skulle ske på straffar var ca 10%.

En ny svensk idrottsklassiker att bära med sig – svenskarna som trotsade alla odds.

Gå till Start