Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Mänskliga rättigheter och idrottens sponsorintäkter på Svenska Spels Almedalen-agenda

Som landets största idrottssponsor kommer Svenska Spel arrangera två seminarier under Almedalsveckan. Båda seminarierna äger rum på måndagen den 29 juni på Joda Bar & Kök, Skeppsbron 24.

Nedan finns beskrivningar för respektive seminarie.

Seminarie 1 – klockan 13.00-14.00

Måste idrotten bry sig om mänskliga rättigheter

Under senare år har idrottsevenemang som OS i Sotji, ishockey-VM i Vitryssland och kommande fotbolls-VM i Qatar lyft frågan om mänskliga rättigheter riskerar att förvärras när repressiva regimer tilldelas stora mästerskap.

Kraven ökar på konsekvensanalyser och MR-policy inom idrotten. Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och har ett ansvar, inte bara för vår utan också för våra affärspartners verksamhet. Värdekedjan fortsätter att vara en av de största hållbarhetsutmaningarna för företag, och sponsringen är en del av vår värdekedja.

Svenska Spel håller på att ta fram nya riktlinjer för sponsring och har anslutit oss till FNs Global Compact. På seminariet vill vi lyfta frågan om hur idrottsrörelsen bör agera, vilka krav sponsorerna kan ställa och vad Sverige som land kan göra.

Deltagare, panelsamtal:

 • Agneta Karlsson (S), statssekreterare hos idrottsminister Gabriel Wikström
 • Peter Mattsson, idrottschef, Riksidrottsförbundet
 • Henrik Fröjmark, tidigare rapportchef, Swedwatch
 • Olof Lundh, journalist på TV4-sporten och Fotbollskanalen
 • Zenita Strandänger, CSR-chef Svenska Spel
 • Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete och fotbollstwittrare

Seminarie 2 – klockan 14.30-15.30

En hållbar spelmarknad – hur påverkas idrottens finansiering av en ny spelpolitik

Den nya spelregleringen kan komma att påverka idrottens finansiering. Sponsring bidrar med minst 2,5 miljarder kronor totalt till idrotten enligt Riksidrottsförbundet. Med ny reglering och ändrade förutsättningar kan sponsorintäkterna komma att öka. Men ändras fördelningen mellan elit-bredd och blir vissa förbund vinnare medan andra får en mindre del av kakan? Kommer storklubbarna kunna välja och vraka bland sponsorer medan mindre klubbar riskerar bli förlorare?

Beroende på hur ett svenskt licenssystem utformas kan det både hota och förstärka folkrörelsernas möjligheter att fortsätta finansiera sin verksamhet via lotteriverksamhet. I Danmark har intäkterna till idrotten minskat sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft eftersom spelmönstren har ändrats.

Deltagare, panelsamtal:

 • Gunilla Carlsson, vice ordförande kulturutskottet (S)
 • Andreas Carlson, riksdagsledamot (KD)
 • Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll
 • Birgitta Ljung, generalsekreterare Riksidrottsförbundet
 • Dan Persson, bloggare Idrottens Affärer
 • Poul Broberg, idrottspolitisk chef, Danmarks Idrottsförbund

Under Almedalen kan man följa Svenska Spel genom hashtags #almedalen, #svenskaspel och #schysstspel.

Gå till Start