Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

ATG svarar på kritiken från Djurens Rätt: ”Vinnies dröm är inte alls konstig”

Den 8:e juni publicerade vi en text där Andreas Nordvall från organisationen Djurens Rätt gick till skarp kritik mot ATG:s reklamkoncept med hästen Vinnie. Andreas ställde sig bland annat frågande till hur Vinnies dröm kan vara att bli travhäst, med alla risker det innebär. I ett e-postmeddelande till The Gambler Magazine den 10 juni svarar ATG på kritiken.

Nedan följer repliken i sin helhet:

”Svar till Andreas Nordvall och Djurens rätt:

Vinnies dröm är inte alls konstig
Med jämna mellanrum anklagas vi inom travsporten för att våra tävlingshästar pressas till att springa över sin förmåga, och till och med dör på grund av denna press. Och det händer att en häst faller ihop under ett lopp, men tack och lov händer det inte ofta.

Men när det händer är det oerhört tragiskt, inte minst för dem som står hästen närmast, skötare, tränare och ägare. Att förlora en vän eller en familjemedlem gör ont.

Svenska travhästar gör ca 100 000 starter under ett år och plötsliga dödsfall inträffar i snitt 4,3 gånger per år. När en häst dör i samband med tävling görs alltid en obduktion. Den vanligaste dödsorsaken bland de 64 plötsliga dödsfallen i samband med tävling under de senaste 15 åren (2000-2014) var akut cirkulationssvikt.

Självklart tränas hästarna för att ha möjlighet att prestera på bästa sätt de där minuterna som loppet tar att avverka. Men att det skulle vara negativt för en häst att träna styrka och kondition faller på sin egen orimlighet. Tvärt om, precis som oss människor mår hästarna bra av att hålla sig i form. Och den som lever och arbetar med tävlingshästar vet att den häst som inte mår bra – både fysiskt och psykiskt – inte heller presterar bra.

Inom svensk travsport har vi betydligt hårdare regler för dopning och medicinering än humanidrotten och våra djurskyddsregler och kontroller är i flera avseenden tuffare än vad lagstiftningen kräver. Våra tävlingshästar hälsokontrolleras ofta och regelbundet av veterinär och tas om hand av utbildade hästskötare.

Därför är Vinnies dröm om att bli travhäst inte konstig alls.

Den som med egna ögon vill se hur svenska travhästar har det är välkommen på besök hos någon av våra 400 professionella travtränare. Mer information och kontaktuppgifter finns på www.travsport.se.

Med vänlig hälsning

Göran Åkerström                                         Maria Guggenberger
Chefsveterinär Svensk Travsport         Hållbarhetschef ATG”

Svaret har även publicerats hos Värmlands Folkblad.

Gå till Start