Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Svenska Spel kan häva sponsoravtal om ”fel” land arrangerar mästerskap

I samband med att Vitryssland arrangerade hockey-VM fick Svenska Ishockeyförbundet och deras sponsorer kritik från medlemsorganisationen Swedwatch, som menade att organisationerna och företagen måste ta ett större ansvar. Svenska Spel tog åt sig av kritiken och gör en rad förändringar i sitt arbete – bland annat i hur man skriver sina sponsringsavtal. Hypotetiskt sett kan avtal i framtiden komma att hävas om ”fel” land får arrangera mästerskap.

Svenska Spel kallar avtalsavsnittet för leverantörskoden, och det finns bland annat med i det nya avtalet med Svenska Ishockeyförbundet som The Gambler Magazine rapporterat om tidigare.

– Vi ser över alla våra sponsringsavtal. I framtiden kommer de att innehålla klausuler kring de här frågorna som vi tycker är viktiga, säger Lennart Käll, till DN.

Hypotetiskt skulle den nya klausulen kunna innebära att avtalet hävs om förbundet inte lever upp till kraven. Mer troligt är dock att det vid den typen av situationer startas ett starkare påverkanarbete där organisationerna arbetar tillsammans för att ta ställning mot till exempel värdlandets syn på mänskliga rättigheter.

Svenska folket tar ställning

Svenska Spel har även låtit göra en undersökning bland svenska folket huruvida idrotten bör ta ställning i samhällsfrågor. Fler än hälften (57 %) anser att idrottsförbundet bör avstå från att skicka landslag till länder där mänskliga rättigheter inte efterlevs och nästan lika många (53 procent) tycker att stora mästerskap som OS och fotbolls-VM bör bojkottas om de förläggs till dessa länder.

Lennart Käll tror att företag i högre grad kan spela en roll när det gäller var mästerskap placeras.

– 68 % av svenska folket tycker att idrottssponsorer bör driva frågor om mänskliga rättigheter. Vi vill vara med och ta ansvar för utvecklingen och vi lägger än större kraft på dessa frågor framöver, säger han i ett pressmeddelande.

Under Almedalsveckan kommer även Svenska Spel leda ett seminarium på temat mänskliga rättigheter.

Hela undersökningen finns här (pdf). Läs hela intervjun med Lennart Käll här. Mer om Swedwatch arbete och rapporter här.

Gå till Start