Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Lotteriinspektionen varnar för Europaspelet och Garantispelet

I april meddelade Lotteriinspektionen att man polisanmält Europaspelet för brott mot Lotterilagen. Tidigare har man även anmält Garantispelet från samma arrangör. Myndigheten har fått in fler frågor från oroliga konsumenter som blivit lurade – och därför väljer Lotteriinspektionen än en gång att gå ut med en varning för aktörerna.

– Vi varnar för att delta i lotterier som saknar tillstånd, då dessa bland annat står utan tillsyn från svenska myndigheter som bland annat kan granska att dragningar sker på ett korrekt sätt och att vinster betalas ut, skriver Lotteriinspektionen i sin nyhetsavdelning.

Nedan ett utdrag från avsnittet med information från myndigheten:

Vanliga frågor Lotteriinspektionen får om Europaspelet och Garantispelet:

Fråga: ”Säljaren från Europaspelet eller Garantispelet uppgav att jag blivit utvald till en final – det enda jag måste göra är att teckna en prenumeration på tre månader. Är det ett seriöst lotteri?”

Svar: Varken Europaspelet eller Garantispelet har något tillstånd för att anordna lotteri i Sverige, vilket krävs enligt lag. Det finns ingen myndighet i Sverige som granskar att dragningar genomförs på korrekt sätt eller att vinster betalas ut från lotteriet. Samtliga personer som kontaktat Lotteriinspektionen gällande Europaspelet eller Garantispelet har fått höra att de blivit speciellt utvalda till en final.

Fråga: ”Jag känner mig lurad av Europaspelet eller Garantispelet då jag lurats att betala in pengar till lotteriet. Vart kan jag vända mig?”

Svar: Varje enskild person bör vända sig till polisen och göra en polisanmälan vid misstanke om bedrägeri/försök till bedrägeri.

Fråga: ”Jag har fått en faktura från Europaspelet eller Garantispelet. Kan jag låta bli att betala den då verksamheten verkar oseriös?”

Svar: Du har möjlighet att bestrida fakturan du fått, vänd dig till Konsumentverket för att höra hur du ska gå till väga. Konsumentverket når du på telefonnummer 0771-42 33 00 eller www.konsumentverket.se

Mer information hos Lotteriinspektionen.

Gå till Start