Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

BOS: ”Vi blir bekymrade när ATG kräver specialrättigheter för de gamla monopolbolagen”

Tidigare i veckan presenterade ATG sitt förslag till spelreglering. Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschorganisationen för onlinespel (BOS), välkomnar delar av förslaget – men meddelar samtidigt att han är bekymrad.

– Vi välkomnar att ATG sedan ett par år har anammat förslaget om ett licenssystem för spel i Sverige, i likhet med flertalet övriga EU-länder. Särskilt välkommet är att ATG vill öppna upp för all spelverksamhet utan undantag. Det är ju först när spelet sker inom en svensk reglering som riksdag och regering har en reell påverkansmöjlighet, säger Gustaf Hoffstedt i ett pressmeddelande.

Däremot menar han att vissa delar i förslaget är direkt bekymmersamma.

– Vi blir bekymrade när ATG kräver specialrättigheter för de gamla monopolbolagen, skriver han.

Gustaf utvecklar:

– Om det skulle genomföras saknas det skäl för de EU-licensierade bolagen att söka svensk licens, liksom för spelarna att spela på spelbolag med påtvingat sämre spelupplevelser. Då är vi tillbaka på ruta ett.

Ett av de förslagen som Branschföreningen för onlinespel (BOS) syftar på är den skattesats som ATG föreslår. Tanken är att licenssystemet – enligt ATG:s förslag – ska erbjuda en lägre skattesats till några av de spelbolag som idag verkar på den reglerade svenska marknaden.

Men det finns fler saker som BOS inte är samstämmiga med.

– Allmänna regler som uppenbart missgynnar onlinespelbolag, som att tvinga dem att ha en lägre återbetalning till spelarna. Om omregleringen ska bli framgångsrik – vilket jag utgår från är allas ärliga intention – bör alla spelbolag likabehandlas samt utsättas för samma prövning i termer av exempelvis spelansvarsåtgärder. Likabehandling är också det enda sättet att inte riskera fler stämningar från EU-kommissionen riktade mot Sverige, avslutar Gustaf Hoffstedt.

Pressmeddelandet finns i sin helhet här.

Gå till Start