Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Djurens Rätt med tuff kritik mot ATG:s reklamkoncept

Andreas Nordvall, Djurens Rätt Göteborg, ifrågasätter hur ATG:s reklamhäst Vinnies största dröm kan vara att bli travhäst, istället för att få beta fritt på en äng med resten av sin hästfamilj.

– Att Vinnie skulle vara fri på en öppen äng med andra hästar och bara leva var visst inte den stora drömmen. Det tjänas det inga pengar på, skriver han.

I sin insändare skriver Andreas bland annat:

“Är allt detta en del av drömmen? Och allt det för att hästen skall prestera i en tävling för människans gunst. Det är inte hästarna som främst tävlar, de presterar. Människor tävlar, både i tävlingen och i pengaspel. Det är ju det ATG håller på med, spel om pengar. År 2011 omsatte ATG 13,1 miljarder kronor.”

Han beskriver även vardagen för (all för) många travhästar:

“Det kan gå hett till under ett lopp, olyckor inträffar då och då, ibland med hästars liv som kostnad. Infektioner, vanligtvis i luftvägarna, som uppkommit under träning och tävling kan leda till att hästarna kollapsar när de pressas hårt. Ifall en häst skadar sig så den inte längre går att tävla med är den inte längre av intresse för travet, då är det inte helt osannolikt att den säljs till slakt. Inte alla, men det är väl knappast ett drömscenario?”

Andreas Nordvall fortsätter:

“Det är antagligen inte så ATG:s reklamserie kommer att sluta. I år så har det i skrivande stund hittills skett två olyckor inom trav i Sverige som lett till hästens död. År 2014 var det fyra dödsfall, året därinnan ännu fler. Så frågan blir åter igen, för vem är det värt och för vem är det riskfyllt?”

Han avslutar:

“Fint hade det ju varit ifall Vinnies familj hade fått kunna vara tillsammans från början till slut, men det var visst inte drömmen som ATG ville visa.

Det verkar helt enkelt som att vissa drömmar är för stora. I alla fall för ATG.”

Insändaren som kan läsas i sin helhet hos Värmlands Folkblad.

Gå till Start