Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Apple stoppar flera utländska spelbolag

Fler än 12 spelbolag har fått sina spelappar borttagna från Apples svenska affär (App Store). Skälet är att de brutit mot Apples användarvillkor eftersom de saknar tillstånd i Sverige.

Dagens Industri skriver:

“I mitten av januari skickade Lotteriinspektionen ett mail till Apples huvudkontor. I mailet skriver myndigheten att de aktuella spelbolagen kan bryta mot Apples egna regler.

Bifogat i mailet fanns också en lista på ett 40-tal appar från 12 olika spelbolag, bland annat bet365 och Unibet.

Enligt användarvillkoren måste spelappar som erbjuder möjligheten att satsa pengar ha ‘nödvändiga licenser och tillstånd för de platser där appen erbjuds’.”

Marcus Aronsson, samordnare på Lotteriinspektionen, säger till Di:

– De här villkoren är ganska tydliga, man måste ha tillstånd i det land där appen bedrivs. De (Apple) är säkert också angelägna om att detta ska göras rätt.

Marcus Aronsson understryker också att beslutet fattats helt av Apple.

– Det är något de har tagit på sig att göra helt frivilligt. Det är inte någonting vi har krävt av dem i nuläget, vi har uppmärksammat dem på detta och velat ha information om hur de ser på saken. Sedan kan de ju ändra sina villkor i framtiden”, säger han till DI.

Gustaf Hoffstedt, vd för Branschföreningen för onlinespel, är kritisk till Lotteriinspektionens agerande.

Jag har aldrig hört talas om att Lotteriinspektionen kontaktar privata bolag och upplyser dem om deras interna reglemente. Jag kan inte tänka mig att det bryter mot Apples regler heller, säger han till DI.

Marcus Aronsson från Lotteriinspektionen meddelar också att det är upp till Apple och spelbolagen att sortera ut vad som ska ske i frågan framöver.

Hela artikeln finns här hos Dagens Industri.

Spelbolagen som petats av Apple
Antal borttagna appar
Betfair
8
Unibet
7
BSG
5
Cassava Enterprises
5
ElectraWorks Limited
4
bet365
3
Co-Gaming Ltd
3
William Hill
3
Rational Social Projects Limited
2
Casino Saga Limited
1
LeoVegas Gaming Ltd
1
Paflr
1
Gå till Start