Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

ATG erbjuder spel till Australien

 – Två förmiddagar i veckan kommer vi erbjuda våra kunder sport och spel från Australien. Detta är ett första steg i ett fördjupat samarbete med Tabcorp, ett av världens största spelbolag, säger Helena Hallman, chef för ATGs internationella sektion.

På ATG.se kommer det att gå att spela till en hel tävlingsdag (trav och passgångare) varje torsdag och fredag. Premiären i morgon avgörs på Bankstown utanför Sydney. Första start är klockan 08.21.

– Vi kommer att erbjuda spelformerna Vinnare, Plats, Tvilling och Trio i samtliga lopp och spela in i Tabcorps pool, säger Helena Hallman.
För svensk publik är elitloppshästarna Sundons Gift och A Touch of Flair de mest kända hästarna från Down Under. Grant Dixon är den mest segerikaste kusken (94 segrar) under årets säsong.

– En stor sportsligt skillnad är att de i Australien i vissa lopp använder så kallad stillastående linjestart. Hästarna står stilla när fältet släpps i väg, säger Helena Hallman.
Regler och lagar beträffande djurskydd ser olika ut i olika länder. För ATG och Svensk Travsport är djurskyddet prioriterat och även Australien har de senaste åren tagit stora steg framåt inom djurskyddsfrågor, enligt Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport.

– Min kollega Andrew Kelly och hans medarbetare på Harness Racing arbetar framgångsrikt med djurskyddet och antidoping. Det har blivit en väldigt stor skillnad de senaste 20 åren, vilket känns väldigt bra, och det gäller även aveln med passgångare. I dag kan man se passgång som en naturlig gångart redan på fölet, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport.


Fakta om sporten

 • Det kommer att tävlas på ett flertal olika banor i olika delstater i Australien och information om de olika banorna kommer att finnas på ATG.se.
 • I Australien tillämpas två olika startmetoder, autostart och stillastående linjestart, och i båda fallen startar hästarna i minst två led.
 • En skillnad från Sverige är att säsongerna i Australien sträcker sig från 1 augusti till 31 juli, inte som i Sverige från 1 januari till 31 december. Det betyder att starter efter den 1 augusti 2014 finns med i årsraden för 2015.

Fakta om spelet

 • Spelet sker till kvällsbanor i Australien. Första start cirka kl. 08.20-08.40 svensk tid (sommartid: cirka kl. 10.20-10.40).
 • Spelet sker i gemensam pool med ATGs australiensiska partner Tabcorp. Sverige spelar in till Tabcorps ”SuperTAB”-spelpooler som arrangeras i delstaten Victoria (VIC).
 • Startlistorna till tävlingarna kommer finnas tillgängliga senast dagen före tävlingsdag.
 • Spelet till tävlingarna öppnas under tävlingsdagen.
 • Tävlingarna kommer att visas i extrasändningen på ATG.se med grafik och kommentatorer på engelska från Sky Racing (Tabcorps produktionsbolag).
 • Spelformerna som ATG erbjuder är Vinnare, Plats, Tvilling och Trio i samtliga lopp.
 • Det är australiensiska vadhållningsbestämmelser som gäller (www.atg.se under fliken ”Hjälp”)
 • Bankoden för Australien (AU) är 51.
Gå till Start