Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Rapport: Hur skulle ett licenssystem påverka spelmarknaden?

Ett licenssystem på spelmarknaden ger inte mer pengar till statskassan, visar en ny rapport från Ramböll management consulting på uppdrag av det norska kulturdepartementet.

Även om ett licenssystem inte ger mer intäkter till staten visar rapporten att det är en förutsättning för ett stärkt konsumentskydd och ett större spelansvar.

I takt med att onlinespelens popularitet växer, ökar även behovet av ett starkare konsumentskydd. Därför har frågan om att införa olika former av licenssystem – att privata aktörer formellt släpps in på spelmarknaden – varit en het fråga i de nordiska länderna, inte minst i Sverige.

– Vi har utvärderat det danska systemet och använt det för att se hur licenser skulle kunna fungera i Norge. Men våra resultat är högst relevanta även för Sverige, kanske till och med mer, säger Mariell Juhlin, chefsekonom på Ramböll management consulting och en av de ledande personerna bakom rapporten.

Danmark införde ett sådant licenssystem 2012. Och det är effekterna av den omregleringen och ett eventuellt införande av ett liknande licenssystem i Norge som Ramböll management consulting har undersökt. Resultaten presenteras för ansvarigt statsråd i Norge i dag.

Rapporten visar att licenssystemet inte gav några större intäkter till det danska samhället. Det skulle det inte heller göra i Norge om de valde att införa licenser för sportspel och online-casinon, inklusive bingo och poker.

Ett väl fungerande licenssystem gör att så många spelbolag som möjligt väljer att vara med. Det gäller att ha en bra balans mellan konsumentskydd, skattesats, konkurrensvillkor och tillsyn.

– Rapporten visar att det bör gå att kombinera ett licenssystem med högre krav på spelansvar förutsatt att spelbolagen tycker att systemet är bra och att de kan konkurrera på lika villkor, säger Mariell Juhlin.

Läs hela rapporten här

Svenska, norska och danska analytiker från Ramböll management consulting har genomfört undersökningen under perioden september 2014 till januari 2015.

Gå till Start